Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Spelen in de regen of lekker binnen blijven?

Buiten liggen al weken stapels bladeren en de dagen worden korter en donkerder. Voor de één juist reden om met laarzen aan naar buiten te gaan en bladeren de lucht in te schoppen. Anderen blijven juist liever binnen, om te knutselen of gezellig spelletjes te doen. Mijn dochter hoort duidelijk bij de eerste categorie. Terwijl code geel was afgegeven, wilde zij het allerliefst naar het bos. Want ze heeft toch een capuchon en laarsjes?
kind regenlaarzen regen
Beeld: Daiga Ellaby / Unsplash

En logisch natuurlijk, want kinderen ontdekken de wereld het liefst door dingen te ervaren. Stampen in de plassen, bladeren in de lucht gooien, verschillende weersomstandigheden ervaren. Dat draagt allemaal bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen, op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel vlak.

Binnen bewegen

Bij de opvang van mijn dochter zijn ze op alle weersomstandigheden voorbereid. Er liggen laarsjes voor kinderen die ze vergeten zijn, er zijn buitenspeelpakken voor slecht weer en ze laten zich niet tegenhouden door een beetje regen. Vaak kijken ze samen met de kinderen of ze bij een beetje regen de capuchon opzetten of dat ze toch naar binnen gaan.

‘Motorisch vaardige kinderen vinden sporten en bewegen vaak leuker, ze bewegen meer en zijn over het algemeen fitter en vaardiger’

Maar terwijl mijn dochter het liefst naar buiten gaat, ook als het stormt, blijf ik soms toch liever binnen als het slecht weer is en het vroeg donker wordt. Terwijl bewegen goed is voor iedereen, en essentieel om de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Motorisch vaardige kinderen vinden sporten en bewegen namelijk vaak leuker, ze bewegen meer en zijn over het algemeen fitter en vaardiger. Dat heeft een positief effect op de gezondheid, de sociale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. En, motorisch vaardige kinderen blijven later actiever sporten en bewegen. Een positieve ontwikkeling dus!

Beweegspelletjes

Maar hoe stimuleer je kinderen om te bewegen in de herfst- en wintermaanden? Zeker op een kinderopvang met meerdere kinderen die allemaal verschillende interesses hebben is dat soms lastig. Nieuwsgierig hoe je meer beweging brengt in de dag van kinderen? Maak dan gebruik van de Beweegspelletjes! Met de Beweegspelletjes breng je meer beweging in de dag van kinderen van 0 tot 4 jaar. Hang de bundel met spelletjes zichtbaar op aan de ring, of gebruik de handige digitale versie op je telefoon. Kies samen met de kinderen, ouders en/of collega’s leuke, eenvoudig in te zetten spelletjes uit. Met deze spelletjes stimuleer je de motorische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast dragen ze bij aan de sociaal-, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Op welke wijze je daaraan werkt, vind je terug bij ieder spelletje.

Bewegen voor de allerjongsten

Wil je meer weten over hoe je beweegstimulering bij de allerjongsten aanpakt? Kijk dan het webinar ‘Zo stimuleer je bewegen vanaf de geboorte’ van de Week van de Motoriek 2023 terug. Tijdens dit webinar ontdek je hoe je praktisch aan de slag gaat met bewegen bij deze allerjongsten. We kijken hierbij naar de omgeving waarin deze allerjongsten opgroeien en het voorbeeldgedrag van ouders en opvoeders. Een webinar met een goede dosis inspiratie, handvatten en tips voor in de praktijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.