Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Jong geleerd is oud gedaan

Vorige week was het opa- en omadag op de kinderopvang van mijn dochter. Opa en oma mochten een middag meespelen met alle kinderen. Reuzeleuk, oma heeft liedjes gezongen en ze mochten mee buitenspelen. Opa mocht zelfs de koeien aaien. Er werd druk gespeeld, binnen en buiten. Aan het einde van de dag brachten ze mijn dochter thuis. Ik weet niet wie er nu vermoeider was, mijn dochter of opa en oma die de hele middag druk door de tuin hebben gerend.
blog-liza-van-wijngaarden-jong-geleerd-is-oud-gedaan
EllenMoran / Getty Images / iStock

Kinderen die vanaf jongs af aan gestimuleerd worden in gezond gedrag, hebben een grotere kans om op latere leeftijd een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Dat geldt zeker ook voor bewegen. Kinderen die op jonge leeftijd veel en veelzijdig bewegen, ontwikkelen zich motorisch goed en blijven vaak ook op latere leeftijd actiever en fitter. Jong geleerd is immers oud gedaan. Omdat ongeveer tweederde van de kinderen gebruikmaakt van kinderopvang, is dit de uitgelezen plek om structureel te werken aan een gezonde leefstijl van kinderen.

De kinderopvang van mijn dochter is een ‘Gezonde Kinderopvang‘. Er is veel aandacht voor bewegen, gezonde voeding, natuur en de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen. Met Gezonde Kinderopvang werken kinderopvangorganisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en de deskundigheid van medewerkers. Ze worden ondersteund met scholingen en een praktische aanpak. Een van de belangrijkste pijlers van de Gezonde Kinderopvang is bewegen. Maar wanneer beweegt een kind voldoende? Het beweegadvies en de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven antwoord op deze vraag. Maar voor alle kinderen geldt: regelmatig bewegen en zo min mogelijk lang stilzitten is belangrijk voor hun gezondheid en ontwikkeling.

‘Buitenspelen is niet de niet de enige manier om kinderen meer te laten bewegen’

Buitenspelen is voor kinderen een van de belangrijkste manieren om aan voldoende beweging te komen. Maar het is natuurlijk niet de enige manier om meer beweging in de dag van kinderen te brengen. Dit kan ook heel laagdrempelig, bijvoorbeeld door kinderen tijdens alledaagse handelingen meer zelf te laten doen. Kinderen kunnen met een trapje zelf op de verschoningstafel klimmen. Je kunt ook een wedstrijdje van het opruimen maken. En laat kinderen hun eigen fantasie gebruiken. Misschien kun je van oude dozen een parcours maken waarop kinderen kunnen klimmen en klauteren. Hiermee creëer je een uitdagende en stimulerende beweegomgeving voor het kind.

Je kunt ook de samenwerking met verenigingen in de buurt opzoeken. Organiseer bijvoorbeeld eens een clinic met een sportvereniging. Onlangs organiseerde de kinderopvang van mijn dochter een heuse gymles met verschillende oefeningen om de grove motoriek en de cognitieve functies te stimuleren. Buiten stond een parcours met autobanden en hoepels, binnen stond een klimrek. Er werd gezongen en gedanst op muziek. Toen ze thuiskwam vertelde ze daar enthousiast over en sloot af met: ‘Morgen weer gymmen, mama?’.

Bij een gezonde kinderopvang staat natuurlijk meer dan alleen bewegen centraal. De Gezonde Kinderopvang kent 11 thema’s: voeding, bewegen, groen, sociaaleconomische ontwikkeling, dagritme, mediaopvoeding, seksuele ontwikkeling, middelengebruik, hygiëne, fysieke veiligheid en bescherming tegen zon. Meer informatie over de Gezonde Kinderopvang vind je op de website van het RIVM.

De Gezonde Kinderopvang organiseert regelmatig bijscholingen voor coaches Gezonde Kinderopvang, ook voor het thema bewegen. Het eerstvolgende webinar op vrijdag 7 juli gaat over buitenspelen op de bso. Het webinar Buut vrij! – Potje buitenspelen op de bso geeft je kennis, praktische tips en praktijkvoorbeelden om buitenspelen te stimuleren. Dit webinar wordt verzorgd door Kenniscentrum Sport & Bewegen. Werk jij op de bso? Dan ben je van harte uitgenodigd voor het webinar. Meer informatie en mogelijkheden om je aan te melden vind je hier.

Webinar: Buut vrij! Potje buitenspelen op de bso | Vrijdag 7 juli 2023 | 10.00 – 12.00 uur

Risicovol spel: je kunt het wel!

Vorige week kwam mijn dochter van 2,5 jaar thuis van de kinderopvang met een rode striem op haar wang. Ze was op een fietsje door de bosjes gereden en had daarbij niet alle takken kunnen ontwijken. Aan tafel vertelde ze: ‘Fietsen door takken, ik stoer.’ Dat ze nadat het gebeurde eerst heel hard uithuilde bij de leidster, vertelde ze natuurlijk niet. Lees de vorige blog van Liza van Wijngaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.