Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Het regent! Naar buiten, of niet?

Het is lente! Al laat het weer het af en toe nog afweten. Afgelopen week kreeg ik dan ook een oproep van de kinderopvang van mijn dochter: 'Hebben jullie nog regenlaarsjes of regenkleding die jullie niet meer gebruiken?'. Buitenspelen is een van hun speerpunten, weer of geen weer. Hoe zorg je dat álle kinderen het buiten naar hun zin hebben?
blog-liza-van-wijngaarden-het-regent-naar-buiten-of-niet
DivvyPixel/Pixabay

Mijn naam is Liza van Wijngaarden en mijn collega Shanna Kulik heeft het stokje van deze blog aan mij overgedragen. Ik werk bij Kenniscentrum Sport & Bewegen en houd mij bezig met projecten rondom jeugd, motorische ontwikkeling en buitenspelen. Mijn dochter van 2,5 gaat naar een kinderdagverblijf. In de komende blogs neem ik jullie mee in mijn persoonlijke ervaring als ouder en de verschillende projecten van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Mijn dochter gaat naar de opvang op een boerderij. Een kleinschalig kinderdagverblijf met 4 horizontale groepen op een boerenerf, ongeveer 20 meter naast de koeienstal. Er is een grote tuin met bosjes, bomen, heuveltjes en zandbakken. Naast de tuin zit een moestuin en een mini-kinderboerderij met geitjes, kippen, konijnen en zelfs een alpaca. De tuin zit vol mogelijkheden om te spelen en op ontdekking te gaan. Regelmatig is ze dan ook goed verstopt aan het spelen en moet ik haar echt zoeken bij het ophalen.

Het kinderdagverblijf van mijn dochter heeft buitenspelen als een van de speerpunten in hun visie staan. Ze gaan iedere dag meerdere keren naar buiten en in de hal staat een grote bak met overalletjes en regenlaarsjes. Deze voorraad wordt regelmatig aangevuld, door spullen die wij als ouders niet meer gebruiken. Er komt dan ook met regelmaat een oproep voorbij: ‘Hebben jullie nog regenlaarsjes of regenkleding die jullie niet meer gebruiken?’. Zo kan elk kind naar buiten, weer of geen weer. Ook als het zijn of haar laarsjes vergeten is en er net mooie grote plassen liggen om in te springen.

Net als voor mijn dochter is voor veel kinderen buitenspelen één van de leukste activiteiten die er is. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle kinderen aangeeft graag méér buiten te willen spelen. En buitenspelen heeft ook voordelen, het is cruciaal voor een goede gezondheid en ontwikkeling. Veel en gevarieerd buitenspelen draagt namelijk bij aan betere motorische vaardigheden en levert een belangrijke bijdrage aan de beweegrichtlijnen.

Thuis is mijn dochter ook veel in de tuin te vinden. Met haar fietsje kan ze precies langs het konijnenhok, rond de bank, dan langs de zandbak om vervolgens over het gras terug te racen naar de schuur waar ze haar fiets parkeert. Het weer is geen belemmering voor haar, als het begint te regenen hoor ik haar alleen roepen: ‘Het regent, muts op!’. Toch lastig als je zelf denkt: brr, ik wil naar binnen. Maar goed, volgens mijn dochter kun je ook prima met een muts op in de zandbak spelen. En waarom ook niet?

‘Om jou als professional in de kinderopvang te helpen, hebben we de Toolkit Buitenspelen’

Toch blijft het soms lastig om de drempel over, naar buiten, de regen in te stappen. Want wat kun je buiten allemaal doen? Hoe zorg je dat álle kinderen het buiten naar hun zin hebben? En wat als er kinderen zonder laarsjes of jas zijn? Als volwassenen zien we soms sneller belemmeringen dan mogelijkheden. Op zo’n moment probeer ik dan van mijn dochter te leren en ga ik naast haar in de natte zandbank zitten, in de regen, met mijn capuchon op.

Om jou als professional in de kinderopvang te helpen jullie eigen weg naar buiten te vinden heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen de afgelopen tijd samen met een aantal kinderopvangorganisaties gewerkt aan de Toolkit Buitenspelen. Een toolkit met inzichten, praktische tips en ideeën om buitenspelen op de bso te stimuleren. Je krijgt feiten en cijfers, ontdekt hoe je concreet buitenspeelbeleid kunt formuleren en hoe je kinderen én collega’s enthousiast maakt. Wil je bekijken hoe het met buitenspelen op jouw bso gaat? Begin dan bij de checklist. Wil je direct aan de slag? Vul dan samen met collega’s en kinderen de Buitenspeelposter in of trek een idee uit het Potje Buitenspelen. Nu alleen die laarzen of capuchon er nog bij en je bent klaar om naar buiten te gaan.

Veel plezier buiten! Ik zag net een berichtje van de opvang: ‘Vanmiddag zijn we zeker weer buiten te vinden!’

Blog Shanna Kulik – De zoektocht naar balans tussen zitten, bewegen en slapen bij jonge kinderen
Een groot deel van de dag van mijn kinderen bestaat uit bewegen. Mijn vierjarige dochter kan daarnaast ook goed ergens rustig zitten en spelen of knutselen, mijn zoontje houdt dit meestal nog geen drie minuten vol. Maar wat is nou de ideale balans tussen zitten, bewegen en slapen voor jonge kinderen (0-4 jaar) om gezond op te groeien? Lees de blog van Shanna Kulik

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.