Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Laura Minderhoud – Lekkere herfst: oogstfeest!

PLOP!! aaauuwwaauuw! Tijdens ons herfstige fietstochtje werden we plotseling opgeschrikt door een uitroep van de jongste in de bakfiets. Sam greep geschrokken en verbaasd naar zijn hoofd. Er was een eikel op zijn hoofd gevallen.
Ontwikkelingsdoelen als taal
Ontwikkelingsdoelen als taal

We stopten, gaven Sam een kus op het hoofd en keken eens rond hoe dit nu kon gebeuren. We ontdekten dat we langs en onder een hele rij eikenbomen fietsten. Doordat ze rijp waren vielen de eikels als rijpe appeltjes naar beneden. De kinderen werden helemaal enthousiast en grabbelden grote en kleine eikels-met-of-zonder hoedjes tot de broekzakken en fietstassen vol zaten. Thuis werd er gelijk met de eikels gespeeld en geknutseld. Heerlijk die herfstschatten!

Schatten van de natuur

Met materialen uit de natuur is het fijn om in de herfst op een spontane manier tot spel en activiteiten te komen. Kijk maar eens rond wat er aan materiaal in de herfst te vinden is. Bladeren, takken, allerlei soorten noten zoals eikels en dennenappels, fruit zoals appels zijn eenvoudig op te rapen en te verzamelen. Uitgebloeide grassen en bloemstengels zijn ook dankbare materialen om mee te vlechten of droogboeketten te maken. Met wat geluk zien jullie ook nog een eekhoorn of ekster met een nootje langs komen. Voor het vervoer van alle gevonden materialen zijn karren of mandjes goed te gebruiken. Als het ondertussen ook nog lekker waait of regent is de herfstwandeling helemaal compleet.

Ontwikkelingsdoelen

Er wordt spelenderwijs heel veel geleerd als je met kinderen buiten op zoektocht gaat naar natuurschatten. Door met elkaar op onderzoek te gaan waar de vondst vandaan komt, alle vondsten te benoemen en mee gaan spelen, komen er vanzelf zeer gevarieerde leermomenten aan bod. Ontwikkelingsdoelen als taal, rekenen, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling worden allemaal tegelijk bereikt met een dagje natuurschatten zoeken.

Denk hierbij aan begripsvorming over kleuren, vormen en tegenstellingen zoals groot/klein, hard/zacht, warm/koud, leuk of niet leuk. Daarnaast kan je met heel veel materialen volop knutselen en spelen. Denk hierbij aan winkeltje spelen, groot bij groot/klein bij klein, tellen, ” knikkeren” en rol-spelletjes. Zijn de kinderen eenmaal moe, dan is een heerlijk verhaal voorlezen over de herfst een fijne afsluiting van een herfstige dag.

65 kilometer per uur

Hoe ging het eigenlijk verder met Sam nadat hij een eikel op zijn hoofd had gehad? Er was wel een echte bultje op zijn hoofd gekomen maar hij had er verder geen last van. Hij heeft er eerder een mooi verhaal aan over gehouden. Voor de lol hebben we opgezocht hoe hard zo’n eikel eigenlijk valt:
Een eikel (4 gr. en 2 centimeter) die van 30 meter hoogte naar beneden komt, valt met een snelheid van 65 kilometer per uur op de grond. Bij de volgende fietstocht ging Sam trouwens gewoon weer mee op eikeltjesjacht, ook al had hij er een hard hoofd in 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.