Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Toezichthouden blijft een uitdaging

In 2012 zijn we, zoals zovele stichtingen in die tijd, overgestapt naar het Raad van Toezicht-model. Deze transitie vereiste heel wat aanpassingsvermogen, zowel van mijn ‘oud-bestuurders’ als van mij. Ook al bestuurden zij al jaren op afstand, in de rol van toezichthouder kregen zij weer andere taken en bevoegdheden en dat gold ook voor mij.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Bovendien was in de relatief jonge kinderopvangsector weinig expertise voorhanden. Gelukkig hadden we wel de toolkit Governance Kinderopvang voorhanden, waar we dan ook gretig onze reglementen mee hebben opgesteld. Om deze nieuwe boardroom-dynamics beter samen te spelen, hebben we regelmatig experts ingevlogen die ons hierin deskundiger maakten. Soms deden we dit samen, maar veelal apart.

Inmiddels zijn we 8 jaar verder en wijzer geworden, maar het toezichthouden blijft een uitdaging, getuige alle problemen in verschillende sectoren. Hoe bewaak je de uitvoering van de organisatie zonder op de stoel van de bestuurder te gaan zitten?  Afgelopen week heb ik enigszins weemoedig afscheid genomen van mijn voorzitter RvT. Dit was de laatste ‘oud-bestuurder’, die maar liefst 12 jaar lang het lief en leed van onze organisatie heeft bewaakt. Met haar vertrek heb ik nu te maken met een volledig nieuwe RvT en dat vereist opnieuw weer aanpassingsvermogen.

Ik heb naast mijn bestuurlijke functie bij Kinder Opvang Parkstad, nog 3 andere bestuurlijke functies en vind het af en toe moeilijk om een en ander vanuit een toezichthoudend perspectief te zien. Derhalve ben ik gestart met de opleiding Gecertificeerd Toezichthouder bij de Universiteit Maastricht (Supervisie). Het zijn 6 masterclasses waarbij allerlei verschillende invalshoeken van het toezichthouderschap door interessante sprekers worden belicht.

‘We staan voor een moeilijke opgave als de coronacrisis de werkgelegenheid gaat treffen’

Ik ben nu halverwege en kan concluderen dat ik de functie steeds beter begrijp. Dat is maar goed ook, want we staan de komende tijd voor een moeilijke opgave als de coronacrisis de werkgelegenheid gaat treffen.

Ook vraagt de nieuwe Governance code in de kinderopvang tot het herijken van onze waarden. In mijn kennismakingsgesprek deze week met onze nieuwe voorzitter RvT hebben we hierover al de nodige inspirerende ideeën uitgewisseld. Ik zie uit naar onze volgende vergadering!

Rest mij nog jullie een mooie vakantie te wensen.

Op onze locaties hebben veel pedagogische medewerkers noodgedwongen thuis gezeten en slechts beperkt thuis kunnen werken. Voor onze kantoormedewerkers en managers lag dat anders. Zij hebben goed een deel van hun werk thuis kunnen doen. Wat is goed? Hoe productief en effectief ben je met thuis werken? Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.