Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Teleurgesteld

Enigszins teleurgesteld las ik onlangs de oratie van Ruben Fukkink. Blijkbaar is nauwelijks onderscheid in kwaliteit tussen kinderopvang en peuterspeelzalen. Ook doet het al dan niet uitvoeren van een VVE-programma er niet toe. Ditzelfde geldt voor HKZ-certificering (ben ik wel iets blij mee). Maar wat is dan wel bepalend voor de pedagogische kwaliteit?
Blog Jolanda Rikers - Teleurgesteld

Volgens Ruben gaat het vooral om de interactievaardigheden van onze pedagogische medewerkers. Hiervoor moeten medewerkers onder meer  minimaal 5 jaar werkzaam zijn in de kinderopvang en bij voorkeur thuis Nederlands spreken. Heb ik even geluk met de langdurige dienstverbanden, maar het Kerkraads dialect speelt dan wel weer parten.

Hoe kunnen we dit beter krijgen? Vier video feedback-studies (2011) laten positieve resultaten zien. Het NCKO-model leverde ook een positief resultaat, maar na 3 maanden was het niet meer zichtbaar. Tja, daar ligt weer zo’n rapport waar onze politici kennis van nemen en hun voordeel mee doen (waarschijnlijk bezuinigen, want het doet er toch niet toe?!).


‘Hoe zou de kwaliteitsdifferentiatie zijn geweest als we in 2001 niet waren gestart met VVE-programma’s?’

Ik ben het overigens niet helemaal eens met de analyse van Ruben Fukkink. Het is inderdaad zo dat de kwaliteit elkaar nauwelijks ontloopt. De vraag is echter hoe deze beperkte kwaliteitsdifferentiatie zou zijn geweest als we in 2001 niet waren gestart met het uitvoeren VVE-programma’s.

Bovendien heb ik zelf ook mijn bedenkingen bij de onderzoeksmethoden. Uit ervaring weet ik dat hoger opgeleiden meer meewerken aan dergelijke onderzoeken (dit is niet de kwetsbare doelgroep). Hierdoor krijg je een onevenwichtige respons. Onze onderzoekers zijn ook niet helemaal in staat om de ’taal’ te spreken van de lager opgeleiden, waardoor deze doelgroep de vragenlijst niet invult of niet begrijpt en verkeerd invult.

In Kerkrade koers ik vooral op wat ik zie en terughoor van het basisonderwijs over de kindjes, die in onze voorschoolse voorzieningen zijn geweest. En dat is vooral positief.

De educatieve stimulering laat, ondanks hoge VVE-investeringen, te wensen over. Hoogleraar Ruben Fukkink gaat op zoek naar bewezen effectieve methoden die de kwaliteit in de kinderopvang de komende jaren wel kunnen versterken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.