Volgens Ruben gaat het vooral om de interactievaardigheden van onze pedagogische medewerkers. Hiervoor moeten medewerkers onder meer minimaal 5 jaar werkzaam zijn in de kinderopvang en bij voorkeur thuis Nederlands spreken. Heb ik even geluk met de langdurige dienstverbanden, maar het Kerkraads dialect speelt dan wel weer parten.
Hoe kunnen we dit beter krijgen? Vier video feedback-studies (2011) laten positieve resultaten zien. Het NCKO-model leverde ook een positief resultaat, maar na 3 maanden was het niet meer zichtbaar. Tja, daar ligt weer zo’n rapport waar onze politici kennis van nemen en hun voordeel mee doen (waarschijnlijk bezuinigen, want het doet er toch niet toe?!).
‘Hoe zou de kwaliteitsdifferentiatie zijn geweest als we in 2001 niet waren gestart met VVE-programma’s?’
Ik ben het overigens niet helemaal eens met de analyse van Ruben Fukkink. Het is inderdaad zo dat de kwaliteit elkaar nauwelijks ontloopt. De vraag is echter hoe deze beperkte kwaliteitsdifferentiatie zou zijn geweest als we in 2001 niet waren gestart met het uitvoeren VVE-programma’s.
Bovendien heb ik zelf ook mijn bedenkingen bij de onderzoeksmethoden. Uit ervaring weet ik dat hoger opgeleiden meer meewerken aan dergelijke onderzoeken (dit is niet de kwetsbare doelgroep). Hierdoor krijg je een onevenwichtige respons. Onze onderzoekers zijn ook niet helemaal in staat om de ’taal’ te spreken van de lager opgeleiden, waardoor deze doelgroep de vragenlijst niet invult of niet begrijpt en verkeerd invult.
In Kerkrade koers ik vooral op wat ik zie en terughoor van het basisonderwijs over de kindjes, die in onze voorschoolse voorzieningen zijn geweest. En dat is vooral positief.

De educatieve stimulering laat, ondanks hoge VVE-investeringen, te wensen over. Hoogleraar Ruben Fukkink gaat op zoek naar bewezen effectieve methoden die de kwaliteit in de kinderopvang de komende jaren wel kunnen versterken. Lees meer