Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Strategie in de Hub

Kinderopvang Kerkrade gaat naar het theater. Niet voor een voorstelling, maar voor een managementbijeenkomst en straks ook voor bijeenkomsten met medewerkers, ouders en stakeholders. Het theater in Kerkrade is niet zomaar een theater, maar een echte 'hub'. Jolanda vertelt erover in haar blog.

In Kerkrade hebben we sinds kort een vernieuwd theater. We hebben er even op moeten wachten, maar dan heb je ook wat. Dit theater heeft de naam Hub gekregen.

De naam is bedacht door een plaatselijke communicatiebureau. Volgens het bedrijf is Hub zowel op zijn Nederlands, Engels (The Hub) als Kerkraads (d’r Hub) uit te spreken.
Naar het idee van architect Aat Vos moet de Hub de nieuwe ‘urbane huiskamer van Kerkrade’ worden, waar jong en oud zich thuis voelen. Zo wordt het niet een gewone bibliotheek, maar een ruimte met een game cave, kookeiland, mijnliften als intieme werkplekken, een podiumpje en een koffiehoek.

‘Third places: de plaatsen waar je verblijft als je niet thuis of op je werk bent.’

Ik heb afgelopen half jaar de Hub verschillende keren bezocht en ik ben iedere keer weer aangenaam verrast. Want door de informele en open indeling ontdek ik iedere keer weer wat nieuws. Dat is waarschijnlijk wat de architect beoogd heeft, want een van Aat Vos’ motto’s luidt: ‘the place is always part of the story’. Internationaal creative guide Aat Vos is gespecialiseerd in de ontwikkeling van publieke derde plekken (met een publiek programma) door heel Europa. Dit soort plekken worden vaak ‘third places’ genoemd: de plaatsen waar je verblijft als je niet thuis of op je werk bent. Van stadsparken tot theaters en van cultuurhuizen tot bibliotheken. In dit rijtje hoort naar mijn idee ook de kinderopvang thuis.  Alhoewel we natuurlijk eerder tweede thuis zijn.

Desalniettemin spreekt zijn gedachtegoed mij zeer aan en wil ik dit graag meenemen in het redesignen van onze locaties. Ook de Hub is naar mijn idee een zeer geslaagd third place to be. Zo heb ik deze week in de foyer van de Hub onze managersbijeenkomst voor het strategisch plan 2019-2022 georganiseerd. We moesten wel even wennen aan de open space en de rondlopende en pratende bezoekers. Maar uiteindelijk gaf het ons ook inspiratie en niet alleen letterlijke maar ook figuurlijke ruimte om groots te denken over onze toekomst.

En dit is pas het begin, want op 13 juni gaan we verder met medewerkers, ouders en stakeholders. Hiervoor heb ik overigens de theaterzaal gereserveerd. Heb altijd al graag op de bühne willen staan. Het wordt vast een luisterrijke avond.


Jolanda Rikers is bezig met het redesignen van haar locaties. In haar zoektocht stuitte ze op een filmpje van een Japans kindcentrum zonder muren en waar de bomen letterlijk tot in de groepsruimte groeien. Lees haar vorige blog ‘Laat ze maar rennen’


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.