Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Nederland-Duitsland

Een van de meest grensverleggende projecten van onze organisatie is toch wel de samenwerking met het Duitse Herzogenrath. Daar denkt de GGD anders over. Want kan de Nederlandse taal wel voldoende worden geborgd?
Blog Jolanda Rikers - Nederland-Duitsland

Sinds 2008 hebben we al een uitwisseling van medewerkers ter bevordering van de Duitse taal. Één medewerker van ons samen met acht peuterspeelzaalkindjes ruilt dan met een Duitse collega met Duitse kindjes.  Doelstelling van het project is om elkaars cultuur te leren kennen en natuurlijk de klanken van de andere taal op te vangen. Immers, het brein van peuters is heel taalgevoelig.

Deze uitwisseling is helaas maar beperkt omdat de GGD tegen een verdere uitbreiding is vanwege het risico dat de wettelijke voertaal Nederlands niet kan worden geborgd. Hierdoor zou de emotionele veiligheid in gevaar komen?! In de praktijk zien wij hele blije medewerkers, kinderen en ouders, die steeds meer samen doen, zelfs buiten werktijd.

Zo hadden ze onlangs een voetbaltoernooi. De KIGA-cup (kindergarten). Met maar liefst 3 gemengde Nederlands-Duitse teams  streden onze peutertjes voor de eer, want iedereen kreeg een prijs.  Prachtig toch. Hier kunnen volwassenen een voorbeeld aan nemen. Wil je meegenieten kijk dan op onze Facebook-pagina >>

De vorige keer schreef Jolanda een weblog over hoe ze probeert 8-plussers bij de bso te houden. Lees haar weblog >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.