Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Lees je deze tekst zittend?

Met deze vraag werd ik door mijn zorgverzekeraar uitgedaagd om de zitcheck uit te voeren. Nou dat zitten van mij valt wel mee, dacht ik. Immers, elke middag maken we een rondje om de kerk met collega’s. En dan sport ik nog eens 2-3 keer per week. Maar wat schetst mij verbazing: ik zit gemiddeld 10 uur per dag. Dit is wel inclusief de avond en het reizen van en naar mijn werk.

Toch schrik ik hier wel van. En het dan raar vinden dat ik wel eens last van mijn nek en rug heb…. Ik kreeg er wel een mooi lijstje met verbetertips bij:

Ochtend

  • Bammetje smeren of ander ontbijt maken? Doe het staand! En eet het zittend op > Dat scheelt je al snel 5 zitminuten
  • Parkeer de auto een stukje verderop. Daar heb je vanmiddag ook gelijk voordeel van! > Dat scheelt j al snel 10 zitminuten
  • Maak je hond blij en laat hem wat vaker uit. geen hond? Loop een keer mee met een buurman of buurvrouw. Dat scheelt je al snel 20 zitminuten

Middag

  • Stel een loopgroepje samen met je collega’s en ga tijdens of na de lunch even wandelen. > dat scheelt je al snel 30 zitminuten
  • Plak een briefje op een plek waar je vaak niet kijkt met daarop: Sta op! Zo herinner je jezelf eraan om minder lang te zitten. > Dat scheelt je al snel 10 zitminuten
  • probeer eens alle telefoongesprekken staand of lopend te doen. Moet je eens kijken hoeveel zittijd je dat scheelt. > dat scheelt je al snel 40 zitminuten

Avond

  • Maak een squat bij ieder appje dat je ontvangt. En ja, dus ook als iemand je alleen maar een emoticon stuurt. > Dat scheelt je al snel 15 zitminuten
  • parkeer de auto een stukje verderop en loop het laatste stukje naar huis. Morgenvroeg heb je ook gelijk weer een paar extra meter erbij. > Dat scheelt je al snel 10 zitminuten

Nou die hond ga ik niet aanschaffen. Ook al heeft die een stressverlagend effect. Nee, meer bewegen; daar zit het in.

Zo heb ik vanochtend maar een halve kan koffie meegenomen naar mijn kantoor boven. Die drink ik samen met mijn collega op en schenken we ook voor elkaar in. Dat vinden we nog wel acceptabel. Maar als de een voor de ander de koffie brengt, gaan we er voortaan samen bij staan. Dit voelt nog een beetje ongemakkelijk, maar hopelijk went het snel.

Ook hebben we staand bedacht dat we bij de aanstaande nieuwe inrichting van onze kantoren gaan kiezen voor in hoogte verstelbare bureaus en vergadertafels. Want meer staan is gewoon beter. Het al buiten wandelend overleggen wordt nog een uitdaging, gezien onze stapel paperassen. Maar wie weet, komt daar nog een oplossing voor.

Ik probeer ook mijn andere collega’s enthousiast te krijgen voor het staan, maar die denken wellicht “dat waait wel weer over”.


In haar vorige blog vertelde Jolanda Over de ALV van de Brancheorganisatie. Daarin ging het hoofdzakelijk over de bkr. En vooral over het verschil in berekeningen tussen SEO en Buitenhek. ‘Of is het doel van het ministerie dat deze kleine ondernemers gaan verdwijnen en onze kinderen in grote integrale kindcentra worden opgevangen van de grote aanbieders in de kinderopvang’  Lees deze blog hier


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.