Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – IKC’s lokaal en gedifferentieerd positioneren

Vrijdag had ik de eer om te spreken op de landelijke IKC dag. Ik stond pas in de middag gepland en maakte van de gelegenheid gebruik om deel te nemen aan de bestuurstafel in de ochtend.

Nadat we over en weer hadden gereageerd op de verschillende pitches van de vertegenwoordigers van de vijf partijen kinderopvang-onderwijs-sociaal werk-VNG, ontsponnen zich langzaam maar zeker enkele conclusies.

Aangezien ik ze zelf sterk onderschrijf wil ik ze graag met jullie delen:

  1. We moeten meer de grenzen opzoeken in de samenwerking kinderopvang-onderwijs. Regels veranderen pas na een succesvolle praktijk.
  2. We moeten de best practices van succesvolle IKC’s meer met elkaar delen zodat we niet elk het wiel hoeven uit te vinden.
  3. We moeten de IKC’s niet als de enige toekomstige vorm positioneren. Ouders moeten iets te kiezen hebben. Het aanbod moet goed aansluiten met de lokale situatie en de vraag van ouders.
  4. We zullen de landelijke politiek de huidige brei aan landelijke en lokale regels moeten schetsen, zodat zij ook zien dat het een onwerkbare situatie is.
  5. We zullen meet onze bovenstaande visie een landelijk podium (TV) moeten krijgen, zodat de noodzaak ook dringender wordt.

Het liefst zou ik de kinderopvang gratis willen maken voor elk kind, dan zullen ouders vast meer gebruik gaan maken en dan is er ook geen segregatie meer. Als wisselgeld wil ik best jonge moeders het eerste jaar zwangerschapverlof geven.

Ben benieuwd of er beweging komt.


De vorige keer schreef Jolanda haar blog over werkgeluk. ‘Ik ben al ruim dertien jaar zielsgelukkig in de kinderopvang. Ik kan me geen leukere sector voorstellen.’ Lees deze blog


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.