Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Hoe voorkom je een burn-out?

Van de week had ik een mooi artikel gelezen over burn-out, waarbij werd aangegeven dat het niet alleen de schuld is van de werkgever. Ook werknemers hebben een rol: zij moeten zelf hun privéleven aanpassen om niet opgebrand te raken.
Jolanda Rikers

Een wederom Belgische hoogleraar zegt dat een burn-out minstens voor de helft ook je eigen verantwoordelijkheid is. Waar mensen vroeger nog wel eens vijf minuten niks deden, wordt nu de smartphone erbij gepakt: in de file, in de wachtrij voor de kassa, wachtend op een afspraak.

Dat zorgt voor een constante stroom aan prikkels waarbij er constant moet worden gemultitaskt, zoals e-mails lezen bij het ontbijt en podcasts luisteren tijdens het hardlopen. Medewerkers gunnen zichzelf geen rust!

Toen bedacht ik mij: hoe zit het dan bij de werkgever zelf? Gunt die zichzelf dan wel rust? Als ik aan het einde van een werkdag moe ben, waarom ga ik dan nog naar een feestje of sporten? Waarom blijf ik niet gewoon thuis lekker op de bank hangen? Het lijkt wel een dwangneurose.

‘Ik hoef niet met iedereen koffie te drinken, naar alle verjaardagen te gaan of drie keer per week te sporten’

Wat kan ik er dan zelf  aan doen? “Rust, reinheid, regelmaat”, zo adviseert een burn-out expert. “Eet drie keer per dag, ga op tijd naar bed, drink niet te veel alcohol en zet een rem op je sociale leven. Ben je aan het einde van een werkdag of in het weekend moe? Handel ernaar.”

Ik hoef niet met iedereen koffie te drinken, naar alle verjaardagen te gaan of drie keer per week te sporten. En wanneer ik dan alsnog te druk ben, moet ik gewoon verlof nemen.

Nou dat ga ik dan ook de komende vier weken doen. Een varende vakantiegroet!

Het is deze week tropisch warm. De 38 graden werd in sommige delen van het land aangetikt. Scholen hanteerden spontaan een tropenrooster. Maar wat betekent dat voor de kinderopvang? Jolanda Rikers stuurde een brief naar ouders. Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.