Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jeanette van Dijk – Slecht weer bestaat niet

‘JAAAA!’, klinkt het enthousiast als ik aankondig dat we naar buiten gaan. De allerkleinsten reageren blij als ik vervolgens met de jassen en de buitenspeelpakken aan kom lopen. Sinds ik de speelpakken heb ontdekt, zijn we meer en langer buiten. Eén van de beste uitvindingen van de afgelopen jaren als je het mij vraagt.
blog-jeannette-van-dijk-slecht-weer-bestaat-niet
Foto: Jeanette van Dijk

Eén voor één houd ik de vrolijk gekleurde kledingstukken omhoog met de vraag: ‘Van wie is dit pak en van wie is deze jas? En dit rode speelpak met kabouters erop is van?’ Vandaag is het fijn om onder of over het speelpak een jasje te dragen.

De grootste peuters trekken hun jassen al zelfstandig aan en de iets jongere kinderen leggen de jas omgekeerd op de grond. De één na de ander kan met behulp van ‘deze grote truc’ zelf de jas aantrekken; de kinderen gaan dan op hun knieën op de grond zitten en steken beide handen door de mouwen om dan de jas vervolgens in één keer over het hoofd te trekken. Ik zie ze glimmen van trots als het lukt. En ik geniet als ik zie dat de kinderen elkaar ook gaan helpen.

De allerkleinsten kleed ik lekker warm aan. Ik benoem het als ik de handen of de voeten in het pak steek. Eigenlijk is het aankleden een activiteit op zich voor alle kinderen hier. Sommige kinderen hebben per ongeluk een been in een mouw van het speelpak gedaan en gaan nog voor een nieuwe poging om het allemaal toch ‘selluf’ te doen.

In de bijkeuken staan de laarsjes mooi op een rij. ‘Heb ik het goed gedaan of heb ik bananenvoeten?’, vraagt een peuter aan mij. Ik onderdruk een lach. Ik blijf het bijzonder vinden dat jonge kinderen het niet zien en blijkbaar ook niet voelen als ze de laarzen aan de verkeerde voeten trekken. Negen van de tien keer zitten ze omgekeerd. Ik zou niet lekker kunnen lopen. ‘Je hebt het helemaal goed gedaan!’, reageer ik terwijl ik goedkeurend mijn duim omhoog steek.

‘Rennen en laten vallen; het is één van de meest favoriete spelletjes’

Inmiddels zijn we wel twintig minuten verder, denk ik. Het maakt ook niet zoveel uit voor ons. We hebben geen tijdsdruk; we hoeven nergens op tijd te zijn. En als iedereen zijn speelpak en laarzen aan heeft, zijn we klaar om naar buiten te gaan!

Het is droog en fris weer. Omdat het heeft geregend is het wel nat in de tuin. En dat is nou zo fantastisch aan deze speelpakken; ook al gaan de kinderen over de grond kruipen of in het natte gras zitten, ze blijven lekker droog en daardoor langer warm. Een klein jongetje ontdekt een regenplas en rent er vol doorheen. Al gauw volgen er meer kinderen. Rennen en laten vallen; het is één van de meest favoriete spelletjes hier.

De speelpret duurt niet lang. Al na vijf minuten komt er een meisje naar me toe en zegt: ‘Jeanette, ik moet plassen!’ Tsja, en  dat is het nadeel van zo’n pak; dat hele pak moet uit voor er geplast kan worden en de rest van de kinderen moet ook mee naar binnen. ‘Dan gaan we eerst even naar binnen’, zeg ik. En ik denk: ik kan niet wachten tot we weer zonder jas en buitenspeelpakken naar buiten kunnen… Waar blijft het lenteweer?

De r is alweer een tijdje in de maand. En wie erin gelooft dat er dan meer mensen ziek zijn; hier klopt het helemaal. Er gaat van alles rond bij de kinderen sinds september. Mijn kiddi-app, een app met praktische informatie rond de meest voorkomende kinderziektes, draait overuren en in de communicatie met ouders staat informatie over ziektesymptomen met stip op een in de top drie. Lees de vorige blog van Jeanette
Jeanette werd in 2003 gastouder en woont met haar man in een boerderij in het buitengebied bij Ruinen. Ze is moeder van drie volwassen kinderen die inmiddels allemaal zijn uitgevlogen. Wekelijks spelen er kinderen van 0 tot 4 jaar op de boerderij. Jeanette houdt van het buitenleven en speelt graag in op wat er bij de kinderen leeft. Ze werkt met thema’s die te maken hebben met de seizoenen of feesten. Buitenleven is de rode draad; naast het buitenspelen wordt er gewandeld met de hond en er is ook een buitenslaapbedje. Alle dieren, de pony’s, kippen, hond en katten, worden samen verzorgd. Binnen zingen ze graag bij de gitaar, lezen ze boeken, knutselen, tekenen, kleien en bakken ze graag. En natuurlijk wordt er ook gespeeld; samen en alleen. Over al deze avonturen schrijft Jeanette blogs voor Kinderopvang Totaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.