Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jeanette van Dijk – Ingewikkelde peutervraagstukken

Het is hier gedaan met de rust. Niet een heel klein beetje, maar volledig. Gedaan met het relaxte voorlezen, het rustige lunchmoment, tsja: de hele dag eigenlijk. Want ik heb te maken met een nieuwsgierige maar bovenal leergierige peuter.
blog-jeanette-van-dijk-ingewikkelde-peutervraagstukken
Blog ter illustratie. Foto: New Africa / stock.adobe.com

Al bij het binnenkomen op de vroege ochtend stelt hij zijn eerste vraag: ‘Hoe heet jouw broek?’ Mijn hersenen beginnen langzaam warm te draaien. Wat bedoelt hij? De kleur? Het soort kledingstuk? Het merk? Mijn nog wat slaperige hoofd antwoordt: ‘Spijkerbroek. Een blauwe spijkerbroek.’

Dat was het enige juiste antwoord, want Vince begint te stralen. Hij wijst vervolgens naar zijn eigen broek en die van papa. We dragen allemaal een spijkerbroek! De dag kan beginnen. Saartje (1) komt binnen en de papa van Vince ziet zijn kans schoon om naar zijn werk te gaan.

Een paar weken geleden kon ik nog op beginnersniveau de boekjes door. Het enige wat ik moest weten was wat er op het plaatje stond. Maar tegenwoordig wordt ieder detail opgemerkt en is het niet meer voldoende om te weten wat het soort voertuig is, maar vooral het merk. En Jeanette… Oké, dat is een vlinder, maar hoe heet die dan? En hoe heet die boom, die bloem, die slak, die auto…

‘De dagen dat hij er niet is, lees ik me tegenwoordig vast een beetje in’

Ik kan je verzekeren dat het met mijn algemene ontwikkeling erg goed gaat, sterker nog… Die gaat met sprongen vooruit! De dagen dat hij er niet is, lees ik me tegenwoordig vast een beetje in.

’s Avonds, met mijn beentjes omhoog op de bank, bedenk ik me hoe mooi het is om te zien hoe leergierig dit mannetje is. Hoe hij als een spons de informatie in zich opneemt. Wat een snelle ontwikkeling maakt hij door en wat fijn om hier een rol in te mogen spelen.

De volgende werkdag voel ik me goed. Kom maar op Vince…

Komt hij prompt na mijn antwoord op zijn eerste vraag met de volgende ingewikkelde peuterkwestie: ‘Jeanette…waarom?’

Dit is de eerste blog van Jeanette van Dijk-Bakker voor KinderopvangTotaal. Meer blogs lezen? Kijk hier voor een overzicht van alle blogs >>
Jeanette van Dijk-Bakker
Jeanette werd in 2003 gastouder en woont sinds 2017 met haar man en nog één thuiswonende dochter in een boerderij in het buitengebied bij Ruinen. Wekelijks spelen er kinderen van 0 tot 4 jaar bij haar. Jeanette houdt van het buitenleven en speelt graag in op wat er bij de kinderen leeft. Ze werkt met thema’s die te maken hebben met de seizoenen of feesten. Buitenleven is de rode draad. Naast het buitenspelen wordt er gewandeld met de hond en er is ook een buitenslaapbedje. Alle dieren, de pony’s, kippen, hond en katten, worden samen verzorgd. Binnen zingen ze graag bij de gitaar, lezen ze boeken, knutselen, kleien en bakken ze graag. En natuurlijk wordt er ook vrij gespeeld; samen en alleen. Over al deze avonturen schrijft Jeanette blogs voor KinderopvangTotaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.