Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Niet alle dromen zijn bedrog

Ik houd erg van wandelen. Het is heerlijk om na een lange werkdag de benen te strekken. Maar een wandeling helpt me ook om mijn hoofd leeg te maken, alles op een rijtje te zetten en heel belangrijk, te genieten van de natuur. Ook voor peuters is beweging heel belangrijk, dat weten we allemaal.
blog-ingrid-van-den-bunder-herinneringen
Ingrid van den Bunder

Maar hóe belangrijk realiseerde ik me nog eens extra na een workshop en beweeglessen aan onze pedagogisch medewerkers. Daarin werd uitgelegd dat voldoende beweging de lichamelijke groei verbetert en dat voldoende en de juiste beweging ook belangrijk is voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Bij kinderen die nooit kruipen, is de kans groter dat zij problemen krijgen bij taal en rekenen. Onvoldoende ritme en evenwicht kunnen ervoor zorgen dat een kind niet goed kan schrijven. Bewegen stimuleert de hersenen. Door peuters bewegingsoefeningen te laten doen, leren ze onder andere afstand inschatten, begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht en samenwerken.

Naast alle beweegmomenten die er iedere dag zijn in de locaties van peuteropvang Heerlen hebben we al verschillende jaren in juni twee beweegweken op het programma staan. In de ene week speelt groente en fruit een hoofdrol. In de andere week lopen peuters en pedagogisch medewerkers de peuter4daagse. Dit jaar alweer voor de zesde keer en dit jaar is de peuter4daagse zelfs een landelijke wandelactiviteit.

Het idee voor de peuter4daagse sluimerde al wat langer in mijn gedachte. Op een dag sprak ik die droom hardop uit en van het een kwam het ander. De eerste editie van de peuter4daagse was er één voor alle locaties van peuteropvang Heerlen. Peuters en leidsters liepen vier of vijf dagen lang minimaal een kwartier. Op vrijdag was er de afsluitende wandeling met een verrassing in alle locaties. De grootste verrassing was wel dat op verschillende locaties ouders en basisschoolleerlingen en leerkrachten onze peuters op stonden te wachten. Met muziek, erehagen enzovoorts. Maar ook vanuit de peutergroepen kwamen er enthousiaste reacties. Er waren slogans, yells, dansjes. Kortom, een geslaagde eerste editie. Het jaar daarna sloot JOGG Heerlen (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) zich bij ons aan en was er voor alle peuters en hun ouders een afsluiting in sporthal Varenbeuk, waar Ingrid Jansen, danseres, presentatrice en ambassadeur van JOGG een beweegactiviteit deed waaraan peuters en ook hun ouders enthousiast meededen.

‘Dit jaar is onze peuter4daagse officieel een landelijk evenement’

Met de jaren groeide de peuter4daagse. De kleuters van de basisscholen waar de peuteropvanglocaties bij gevestigd zijn, gingen meelopen, de aankomst werd nog een keer heel uitgebreid gevierd met een happening op sportpark De Varenbeuk. De laatste twee jaren moesten we het even rustig aandoen met de afsluiting in verband met Covid, maar gewandeld werd er wel. Vorig jaar zelfs voor de vijfde keer en op speciale peuteropvang Heerlen sokken. Toen al had het wandelgebied zich uitgebreid tot ver buiten Limburg en liepen er zo’n 5500 peuters en kleuters mee. Dit jaar staat de peuter4daagse zelfs op de agenda van de Nederlandse Wandelbond en is onze peuter4daagse officieel een landelijk evenement. En daar ben ik trots op.

Ieder jaar geniet ik van peuters, onze 2 tot 4-jarigen die iedere dag hun wandeling maken, door regen en wind, zon en warmte. Hoe trots ze zijn als ze de medaille omgehangen krijgen en de oorkonde mee naar huis mogen nemen. Zo mooi ook om te zien hoe enthousiast onze pedagogisch medewerkers ieder jaar weer zijn en met de peuters op pad gaan. Warming-ups bedenken, liedjes maken, versjes dichten en yells op spandoeken verven. Want we realiseren ons allemaal steeds meer hoe belangrijk bewegen is en dat je daar niet jong genoeg mee kunt beginnen. Wandelen is leuk, is goed voor je en gezellig. Wij gaan er in juni weer hele leuke beweegweken en een super peuter4daagse van maken. Doen jullie mee?

‘Met deze blog over taal sluiten we ons taal-drieluik af. Voor nu dan, want als peuteropvang Heerlen houden we nooit op over taal te praten en ons er intensief mee bezig te houden.’ Lees de vorige blog van Ingrid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.