Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ilse Raasing – In de houdgreep voor een sneltest

Voormalig MK-columnist en directeur van de stichting Kinderopvang Waterland, Ilse Raasing, windt zich op over het gebrek aan visie en aandacht voor de rampzalige situatie in de kinderopvang door de regering. Een golf aan besmettingen bij kinderen, ouders en dus ook medewerkers. ‘En dan is de mondelinge toezegging van een ouder van een kind van 2 genoeg dat ze haar kind op COVID heeft getest?’
blog-ilse-raasing-vier-muren-en-een-dak
Ilse Raasing

Donderdagavond 2 december hoorde ik op het journaal dat de volgende dag de sneltesten gezien mogen worden als legitiem bewijs om naar het werk, onderwijs of kinderdagverblijf te kunnen gaan zonder officiële PCR test van de GGD. Vrijdag 3 december krijg ik de eerst telefoontjes binnen van ouders met een kind dat hoest en verkouden is maar waarbij ze een zelftest hebben genomen en waarvan de uitslag negatief is. ‘Ik kom hem vanmiddag naar de bso brengen’. Ik stoor mij aan het gemak waarmee deze beslissing door de overheid is genomen, zonder na te denken wat de gevolgen zijn voor onderwijs en kinderopvang.

Golf aan besmettingen
Sinds een week of acht is de situatie binnen de kinderopvang rampzalig. Een golf aan besmettingen bij kinderen en dus ook bij ouders, medewerkers en vervolgens nog meer kinderen. Een soort van domino-effect maar dan zonder laatste steentje. Tel daarbij op de zeer ernstige tekorten aan pedagogisch personeel en een hysterische wet en regelgeving, dan is het plaatje compleet. Kinderopvangorganisaties die hun ouders vragen om alsjeblieft hun kinderen thuis te houden tussen kerst en oud en nieuw om de medewerkers bij te laten komen van alle extra inzet en inval voor zieke collega’s.

Ander snot
Waar gaat dit naar toe? En dan beslist de overheid om, binnen 24 uur, genoegen te nemen met een mondelinge toezegging van een ouder die haar kind van 2 getest heeft op Covid. Kinderen van 4 plus mogen met snot niet naar school of de opvang, maar wel na een testje. Kinderen van 4 min hebben heel ander snot dan kinderen van 4 plus, want die mogen, zonder sneltestje, gewoon naar de opvang.

Geen voorrang
Geacht kabinet en OMT, heeft u ooit wel een nagedacht over het effect van uw beslissing? Even los van versie 8 van de beslisboom, het feit dat wij géén voorrang krijgen op testen en geen versnelde uitslag krijgen. Dat onze collega’s in het onderwijs wél gratis sneltesten krijgen maar de kinderopvang niet! Denkt u daar wel eens over na? Dat onze medewerkers stuk voor stuk ziek raken, zelfs met vaccinaties, maar iedere dag weer rondlopen in een groep snotterige, hoesterige kinderen mét een negatieve zelf-testuitslag? Geen voorrang op boosterprikken, niks. U vergeet ons zelfs, telkens weer, te noemen tijdens uw toespraken. Dat hoeft niet, maar het zou zo vriendelijk zijn om al die medewerkers, die zich dagelijks blootstellen aan alle besmettingen, eens een simpel klein complimentje te geven.

Stilzitten
Laten wij het eens hebben over sneltesten bij jonge kinderen. ‘Ik krijg er geen groentes in’, ‘Hij wil zijn antibioticadrankje niet drinken’, ‘Ik kreeg de zetpil er niet in’, ‘Ik kan zijn nageltjes niet knippen zonder dat wij hem thuis met twee man vasthouden’.  Een snotneus afvegen met een papieren zakdoekje is al een klus. Kinderen trekken direct hun neus weg want dat vinden ze vervelend. En nu denkt u werkelijk dat kinderen stil blijven zitten bij een thuistest? ‘Eerst goed snuiten, hoofd achterover, stokje er in…niet bewegen, 4 x draaien, andere neusgat, stil blijven zitten, 4 x draaien, klaar! ’Denkt u écht dat kinderen stil blijven zitten wanneer ze onder de vier zijn? Of denkt u dat alle kinderen van 4 plus, zich ‘gewoon’ laten testen? Ik denk dat je zo’n test met twee man moet doen, in een houdgreep. Gaat u eens kijken bij de GGD hoe ze dat doen bij jonge kinderen. ‘Wilt u zijn hoofd heel goed vasthouden zodat hij niet kan bewegen’.

Kosten
Vervolgens kosten die testen gemiddeld 4 euro per stuk, als ze sowieso al in de winkels voorradig zijn. Denkt u écht dat iedere ouder zich dat kan permitteren? 3 kinderen testen, partner, en neem er zelf ook één! 20 euro aan testen. Bij voorkeur 2x per week. Er zijn ouders die voor 40 euro een week boodschappen moeten doen!

Voorrang
Prima, u wilt sneltesten invoeren, ik heb daar mijn bedenkingen over. Maar wilt u dan zorgen dat alle pedagogisch medewerkers voorrang krijgen bij testen en ook met voorrang een uitslag krijgen zoals in het begin van Covid? Testen voor half negen, half uur later de uitslag en door naar het werk (of niet). Met het invoeren van al die sneltesten thuis moet er weer voldoende ruimte zijn bij de GGD’s. En krijgen wij van u dan ook sneltesten? Net als dat u geeft aan alle collega’s bij onderwijs? Of zijn die belangrijker dan de medewerkers van de kinderopvang? U wist dat de kinderopvang nodig was om de economie draaiende te houden? Ja toch!

Begrip
‘Je bent een beetje zuur Ilse’, zei een vriendin tegen mij toen ik haar dit verhaal vertelde. Dat klopt, ik ben een positief, optimistisch mens maar dit gaat écht te ver! Faciliteer wanneer je dit soort beslissingen neemt. Zorg dat mensen begrip hebben voor de keuze en daarvoor willen gaan. Maar neemt u van mij aan… dat begrip is al enige tijd weg binnen de kinderopvang.

Ilse Raasing is directeur van stichting Kinderopvang Waterland in Monnickendam en voormalig columnist voor Management Kinderopvang. Zij is een energiek en mensgerichte manager met ruim 40 jaar ervaring in de kinderopvang. Naast haar passie voor kinderopvang is ze actief als zangeres en is ze ook jarenlang actief geweest in de politiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.