Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog GGD – Twitter in the picture

Mijn dochter van 15 jaar vertelde het me onomwonden: Twitter is helemaal hot! Toch was er vanuit mezelf schroom om het verzoek om deel te nemen aan de landelijk twittergroep toezichthouder kinderopvang, te accepteren. Immers, ikzelf was niet zo’n twitteraar. Maar, ik ben de uitdaging aangegaan. En … ik vind het nog leuk ook!
GGD Blog John Bosch.jpg
'Als iedereen dit al meldt

Toezichthouder_kov

Het Twitteraccount Toezichthouder_kov (@toezicht_kov) is opgezet vanuit GGD-GHOR Nederland. In de groep zitten allemaal toezichthouders kinderopvang, verspreid door het land. Allemaal mensen die met de voeten in de (in mijn geval: Zeeuwse) klei staan! De bedoeling is om elke dag van zich te laten horen: berichten die iets te maken heeft met toezicht kinderopvang in Nederland. Dat kan natuurlijk breed aangevlogen worden, maar we proberen voor ogen te houden dat we informatie willen delen die voornamelijk over het toezicht en de toezichthouder gaat.

We houden daarom veel twitteraars, bloggers en websites in de gaten die ook maar iets over kinderopvang te melden hebben. Het is dan natuurlijk de kunst om alle ‘aangeleverde’ informatie te filteren en daar een selectie in te maken. Dat valt niet altijd mee. Ook vraag ik me wel eens af: als iedereen dit al meldt, waarom zou ik dat dan ook nog eens de ether in sturen?

Fotografie

Daar aan denkende kan ik al vrij snel een parellel trekken met een passie van mij: fotografie. Ik fotografeer als hobby, maar dit heeft al wel serieuze vormen aangenomen. Fotograferen is voor mij waarnemen en vastleggen van alledaagse situaties. Als ik op pad ben met mijn camera (die ik eigenlijk altijd bij me heb), sta ik open voor alle prikkels van buiten. Maar in de tussentijd filter ik de situaties in ‘interessant’ en ‘niet-interessant’. Als ik een onderwerp heb ontdekt, is soms snel een foto schieten nodig. Maar soms heb ik de tijd om het onderwerp van allerlei kanten te bekijken. Als de compositie dan naar mijn zin is, leg ik het vast.

Weloverwogen

Het vergaren van relevante informatie voor de twittergroep gaat eigenlijk op dezelfde manier. Eerst het verzamelen van informatie; daar zijn gelukkig makkelijke tools voor. Daarna een gekozen onderwerp (op basis van relevantie en/of nieuwswaarde) van meerdere kanten bekijken. Via Whatsapp houden de groepsleden onderling contact over hoe sommige onderwerpen het beste te benaderen. Het is zo dat sommige onderwerpen precair liggen, dus is het belangrijk om het algemene standpunt vanuit de toezichthouders uit te dragen en niet je persoonlijke (als dat afwijkt). En als er een weloverwogen standpunt gevormd is, dan kan het bericht (binnen 140 tekens!) de lucht in.

Uit de praktijk

De leden van de landelijk twittergroep zijn, voor zover ik weet, niet allemaal fotografen; ik weet dus niet of zij ook op deze manier te werk gaan. Maar het zijn wel allemaal toezichthouders kinderopvang. En ook toezichthouders staan open voor prikkels, zijn onderzoekend en secuur afwegend. De berichten die door de landelijke twittergroep worden verspreid zijn dan ook bijna allemaal op deze manier tot stand gekomen.

Jullie zien het al wel: dit is een heel interessant twitteraccount (al zeg ik het zelf). Dus, volg ons allemaal op @toezicht_kov ! Want, zoals mijn dochter ook zei: de inhoud is belangrijk, maar ook het aantal volgers. Op naar de 1000!

De GGD levert regelmatig weblogs aan voor Kinderopvangtotaal, iedere keer door een andere auteur geschreven:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.