Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Evalien Rengers – Ode aan de flexkracht

Het schooljaar is gestart en meteen was er het weer: het naar huis sturen van klassen en soms ook opvanggroepen. Ik sprak schooldirecteuren die nu al met de handen in het haar zitten. Bovenop een tekort aan leraren komt (langdurig) ziekte en dan ook nog tijdelijke uitval door quarantaine of corona. Ze weten niet meer waar ze de mensen kunnen vinden om in te vallen. Een fenomeen dat ons in de kinderopvang niet onbekend is.
blog-evalien-rengers
Evalien Rengers

Wij werken immers allen ook met invalkrachten. En hebben ook de nodige vacatures en een hoger ziekteverzuim in de sector de afgelopen anderhalf jaar. En dus zijn invallers van niet te onderschatten waarde om je organisatie draaiende te houden en de werkdruk niet te laten oplopen. Die moet je dus net zo koesteren als de collega’s die een ‘eigen’ groep of klas hebben.

‘Ode aan de flexkracht’

Mijn collega Marijke beschreef het op ons intranet recent heel mooi in haar “ode aan de flexkracht”: ‘Een flexibel voorwerp, zoals een elastiek, is makkelijk vervormbaar en kun je daardoor op heel veel verschillende manieren gebruiken. Dit geldt ook voor onze flexkrachten. Ze zijn multi-inzetbaar, draaien verschillende tijden, dagen, locaties en groepen. Dit vraagt om een ontzettend groot aanpassingsvermogen, een enorme flexibiliteit en wat mij betreft ook heel veel respect.’ Vervolgens ging ze in op het belang van communiceren met je flex-collega om te eindigen met de volgende oproep: ‘Onze flexkrachten nemen een bijzondere en unieke plek in binnen onze organisatie. Sommigen zitten al jarenlang in de flexpool en zouden niks liever willen, anderen hopen snel door te kunnen stromen naar een vast plekje op een groep. Op dit moment hebben we een grote groep vaste flexkrachten waar we trots op mogen zijn. Dus gooi de rode loper voor ze uit als ze straks naast jou ingepland staan! Wees open, stel vragen, overleg, bespreek wederzijdse verwachtingen, maar bovenal: maak plezier! #samenSKO.’

‘Flexibiliteit past als geen ander bij de kinderopvang, laten we dat vasthouden!’

Ik kan het zelf niet mooier omschrijven, juist ook omdat ik ruim 25 jaar geleden zelf ben gestart als invalkracht bij hele fijne stichtingen. En dat naast mijn studie een aantal jaar met enorm plezier heb gedaan. Zoveel geleerd en zoveel gezien. En ik voelde me toen op al die verschillende locaties ook echt gewaardeerd.

Flexibiliteit past als geen ander bij de kinderopvang, hoe beperkend alle regelgeving ondertussen ook is. Laten we dat echt vasthouden! Dus ik wil juist in de week waarin de Dag van de Pedagogisch Medewerker valt (die dan hopelijk en zeer verdiend alle aandacht krijgen van kinderen en ouders op zijn/haar groep) de invallers even extra in de schijnwerpers zetten! Want mede dankzij hen konden wij afgelopen jaar toch alle kinderen ontvangen en kwaliteit leveren. En daar zijn heel veel ouders en kinderen hen – samen met mij – heel dankbaar voor!

‘Het is weer onrustig in kinderopvangland. Ik betrapte me erop dat ik ook een beetje genoot van dat onrust stoken door de FNV. Want ineens was er ‘gewoon’ focus op ons werk, zonder al dat coronagedoe. Worden we op nos.nl niet geassocieerd met die vreselijke toeslagenaffaire. Zijn we gewoon een sector net als alle andere.’ Lees de vorige blog van Evalien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.