Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog De Orde – Kinderopvang op niveau

De branche kinderopvang is sinds jaar en dag onderhevig aan politieke grillen. Van bezuinigen tot investeren, om vervolgens weer naar bezuinigen te gaan. Ieder kabinet lijkt zijn eigen plan en zijn eigen (verborgen) agenda te hebben met de kinderopvang. Ondanks al het gejojo, durft de Orde te beweren dat de kinderopvang zich positief heeft ontwikkeld in afgelopen decennia.
Orde van de Kinderopvang.jpg
'Zijn HBO'ers een must in de Nederlandse kinderopvang? De geschiedenis laat zien dat dat niet het geval is.'

Er bestaat veel kwalitatief goede kinderopvang in Nederland. Leuk om dat ook eens hardop te zeggen en de schouderklop te geven aan al die mensen die zich daar dag in dag uit voor inzetten.

Over de opleiding van onze pedagogisch medewerkers mopperen wij wel eens. ‘Is mbo-niveau voldoende voor dit belangrijke, verantwoordelijke werk?’, vragen we ons wel eens af. De Italianen werken alleen met universitair geschoold personeel en in andere landen zien we minimaal hbo-niveau.

‘Voor luxe-functies aan bureau’s heeft de kinderopvang nauwelijks budget’

Inspiratie opdoen in het buitenland is natuurlijk altijd leuk maar tegelijkertijd kunnen zij ook eens bij ons komen kijken. Want, wat hebben wij een hoop leuke dingen te laten zien! De sport bso, de groene kinderopvang, de doordachte brede scholen, het activiteiten gericht werk, mooie kinderdagverblijven waar kinderen met veel liefde en zorg worden omringd en waar hun ontwikkeling tot zijn recht komt. En dat allemaal met mbo’ers met hart voor hun werk.

Door de slechte arbeidsmarkt van de afgelopen jaren hebben hbo’ers de kinderopvang ook weten te vinden. Binnen veel organisaties zijn er nu een aantal mensen met een hbo- diploma in dienst. Zij kunnen een waardevolle aanvulling geven binnen teams, mits zij bereid zijn ook met hun voeten in de klei te staan. Gewoon een luier verschonen, een fruithapje geven en andere noodzakelijke werkzaamheden te verrichten en daarnaast meedenken over hoe je je werk kunt verdiepen. Dan heeft de combinatie van mbo en hbo mogelijk een meerwaarde.

‘Laten we nooit vergeten dat we nu zo ver zijn gekomen in onze branche op de kracht van onze hbo’ers’

Voor luxe-functies aan bureau’s heeft de kinderopvang nauwelijks budget en de Orde pleit ook voor platte organisaties waar alles draait om het primaire proces. We willen wel waarschuwen voor het idee dat het een beter zou zijn dan het ander. Want laten we nooit vergeten dat we nu zo ver zijn gekomen in onze branche op de kracht van onze MBO’ers.

Zijn HBO’ers een must in de Nederlandse kinderopvang? De geschiedenis laat zien dat dat niet het geval is. Het gaat om goede pedagogische medewerkers (M/V en MBO/HBO). Welk niveau opleiding je ook hebt, leren doe je altijd. Want net als kinderen moeten ook volwassenen zich blijven ontwikkelen. Gelukkig hebben we in onze branche veel mogelijkheden voor (bij)scholing. Het BKK maakt het al jaren mogelijk om goede trainingen te volgen waarmee wij de kennis kunnen opfrissen en uitbreiden. Daarnaast hebben veel organisaties, ook in de slechte tijden, nog een budget voor scholing waardoor zij zorgen voor goede inspiratie voor de medewerkers.

Kortom: MBO-niveau, HBO-niveau? De Orde pleit voor Kindniveau.

De Orde van de Nederlandse kinderopvang maakt zich zorgen over ‘packetdeals’ die binnen ikc’s gesloten zullen worden tussen een schoolbestuur en één kinderopvangorganisatie. ‘Hiermee wordt de vrije markt verstoord.’ Lees hun vorige weblog hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.