Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Corina Hülsman – Bananen wassen

Bij het werken in de kinderopvang komt veel kijken. Natuurlijk een enorme berg pedagogische kennis, maar medewerkers moeten van nog veel meer markten thuis zijn. Zo moeten zij zich bijvoorbeeld houden aan de hygiënecode voor kleine instellingen. In deze code staat wat je allemaal behoort te doen en laten wat betreft het omgaan met voedsel.
Blog Corina Hülsman - Bananen wassen

Bij ons zijn de punten uit de hygiënecode netjes opgenomen in een werkinstructie voedselhygiëne. In maar liefst zes A4tjes wordt beschreven hoe er met eten en drinken moet worden omgegaan. Er staan ontzettende inkoppertjes in, zoals “was af met een afwasmiddel” en “houd ongedierte uit de keuken”. Prima, doen we. Dat doen ouders thuis vast ook.

Maar de hygiënecode gaat verder.  Zo staat er ook in: “Fruit voor fruithapjes, ook al wordt het fruit geschild gegeten, voor het schillen en snijden goed wassen”.


‘Een collega aan het bureau tegenover me vraagt me of we kiwi’s niet beter kunnen stofzuigen’

Ja, eigenlijk moeten pedagogisch medewerkers bananen wassen. En ja het is 1 april, maar nee dit is geen grapje. Het idee hierachter is natuurlijk dat je met schone handen een mogelijk vieze banaan aanraakt, deze schilt en dan met je vieze bananenschil-handen het vruchtvlees aanraakt. Ik vraag me af hoeveel ouders dit thuis doen. Je moet het ook maar net weten. Pedagogisch medewerkers horen dit dus eigenlijk te weten. Dit is slechts één detail uit een flink pak wettelijke voorschriften.

Een collega aan het bureau tegenover me vraagt me of we kiwi’s niet beter kunnen stofzuigen. We worden duidelijk een klein beetje giechelig van, al die tot in detail uitgewerkte veiligheidsmaatregelen. Ach, zo wordt zelfs saaie materie toch nog leuk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.