Je moet er in elk geval voor zorgen dat je plantjes voldoende water en voeding krijgen en je groentetuin te behoeden voor uitdroging. Je kunt al bij de inrichting van je moestuin rekening houden met de zomerperiode.
Zorg voor lange wortels
Beïnvloed de lengte van de wortels van je planten door vanaf het begin van het seizoen minder vaak maar wel grote hoeveelheden water te geven. Dit moedigt de planten aan om lange wortels te ontwikkelen. Zo zijn ze beter bestand tegen droge perioden waarbij het grondwater dieper zit.
Geef je je planten steeds een beetje water dan ontwikkelen ze wortels die dicht bij de oppervlakte liggen. Dat is in droge perioden niet handig.
Kies voor droogtebestendige planten
Sla of sperziebonen gaan goed zolang je er de tijd voor hebt. Maar bij tijdgebrek en weinig water kies je liever voor droogtetolerante planten. Zoals harde kruiden als rozemarijn, lavendel en salie, maar ook asperge, bepaalde soorten bonen als cowpea en Nieuw-Zeelandse spinazie.
Maak een windscherm
Bescherm je planten tegen wind, want door wind verdampt meer water. Als de zon schijnt, gaat dit proces nog sneller.
Een windscherm van eetbare bomen en struiken is leuk voor dieren en kinderen. Kies bijvoorbeeld voor:
Walnoot
Vlierbes
Hazelaar
Bessenstruiken
Sleedoorn
Krent
Kers
Gele kornoelje
Kroosjes
Enkele klusjes vóór de zomerperiode
- Onkruid concurreert met groenten op voedingsstoffen en vocht. Zorg voor ‘schone’ teeltbedden vóór de drukte zodat de groenten meer kans maken als jullie even wat minder tijd hebben of die ene collega met groene vingers op vakantie is.
- Controleer de planten in je moestuin op schimmels en schadelijk insecten een week voor de zomer. En probeer ze biologisch te bestrijden. Tegen vogels kun je glimmende cd’s ophangen en tegen slakken borstels neerleggen.
- Oogst alles dat rijp is en ook alvast de vruchten die bijna rijp zijn. Erwten, bonen, sla of courgette moeten om de paar dagen worden geoogst zodra ze zijn gaan produceren. Vraag anders hulp bij het oogsten, mensen vinden dat meestal geen probleem.
- Plan de oogst al in je zaai- en oogstkalender buiten de drukke zomerperiode.
- Bind planten op die dat nodig hebben als ze groter zijn, zelfs als ze nog niet groot genoeg zijn. Zoals tomatenplanten.
Mulchen tegen verdamping

Leg mulch op de bedden. Dat kunnen bijvoorbeeld houtsnippers zijn. Planten met mulch verliezen 25% minder water dan planten zonder mulch. Bovendien gaat mulch onkruid tegen.
Geef wel veel water voordat je de grond bedekt. Zorg ervoor dat de grond onder de mulch enkele centimeters onder het oppervlak nat is.
Zowel in de jaarronde online moestuincursus als de zomercursus moestuinieren voor jonge kinderen leer je meer over mulchen.
Automatisch water geven
Met de regenton
Sluit op je regenton een zogeheten soaker-slang aan (te koop bij tuincentra of maak hem zelf). Dit is een tuinslang met kleine gaatjes over de lengte van de slang. De slang begraaf je langs de planten die je water wilt geven. Door de kleine gaatjes sijpelt langzaam het water uit de ton waardoor de grond vochtig blijft.
Als het een tijd droog is geweest, vul je de ton bij tot de rand met leidingwater. Dit systeem kan, afhankelijk van de grootte van je tuin en de ton, je moestuin een paar dagen tot een week vochtig houden. Zelfs langer als je met mulch werkt.
Muggen in je regenton
Bang voor muggen? Leg een goede deksel op de ton. Meestal zijn muggenlarven in een regenton niet de larven van steekmuggen. Alleen als er sprake is van een dikke laag rottende troep uit de dakgoot, krijg je larven van steekmuggen.
De muggenlarven houden het water in de regenton bovendien helder en schoon. Wist je trouwens dat muggen al ongeveer 100 miljoen jaar hier op aarde bestaan?
De flessenmethode
Neem wat oude plastic flessen en prik een paar gaatjes in de onderkant. Plaats de flessen op zijn kop (zonder dop) naast de plant, een paar centimeter onder het aardoppervlak.
Geef vlak voordat je weggaat de tuin goed water en vul de flessen. Het extra water zal langzaam naar de wortels druppelen en de grond vochtig houden. Je hebt meerdere flessen nodig om de hele tuin water te geven, maar je kunt een fles tussen vier planten plaatsen en je concentreren op de planten die constant vocht nodig hebben.
Deze methode kun je ook gebruiken voor planten in potten of bakken.
Schaduwdoek
De bladgroenten in je tuin zijn het kwetsbaarst in de zomer. Sla en andere groene groenten kun je beschermen door in de tuin schaduwdoek op te hangen op plekken waar het nodig is. Als schaduwdoek kun je oude lakens, vitrage of parasols gebruiken.
Potten en bakken
Planten die niet in de volle grond staan, moet je vaker voeding en water geven. Zet de potten zoveel mogelijk bij elkaar. Zo ontstaat een microklimaat waar minder verdamping vanuit de grond en waterverlies door de bladeren plaatsvindt.
Zorg ervoor dat de planten in de schaduw staan en toch regen kunnen opvangen, bijvoorbeeld onder een schaduwdoek. Mulchen is ook geen overbodige luxe. Let erop dat de regen door de mulch heen in de bodem kan trekken. Geef je planten als je eraan denkt ineens heel veel water.
Moestuinbakken tijdens je vakantie
Ook bakken plaats je zoveel mogelijk in de schaduw
Bij zowel potten als bakken kun je ook de andere systemen zoals hierboven beschreven toepassen: flessen met water of bewateren vanuit de regenton.
Houd je hoofd koel
Laat het los, geniet van je werk en zie wat er over is na de zomer. Is veel weggegeten door konijnen, vogels en slakken? Zie het als jouw bijdrage aan de natuur en een daad van liefde voor dieren. Je kunt altijd weer opnieuw zaaien, planten en oogsten.
Deze blog is een ingekorte les over je moestuin voorbereiden en verzorgen in de zomer uit de online zomercursus Moestuinieren met Kinderen.