Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carlien Langelaan – Overstap na faillissement

VGOB beantwoordt een prangende vraag van een gastouder die gedwongen moest overstappen toen haar gastouderbureau failliet ging. Hoeveel tijd heeft zij om zich bij een ander bureau te registreren? En hoe informeert ze tussentijds de Belastingdienst over het aantal gewerkte uren? De VGOB zet alle noodzakelijke regels op een rij.
Blog Carlien Langelaan - Overstap na faillissement

Vraag van een gastouder:

Klopt het dat er bij een overgang van een gastouder van een failliet gastouderbureau, uitgeschreven uit het LRKP, naar een ander (wel in het LRKP ingeschreven) gastouderbureau een overgangsperiode geldt van 4 maanden en dat het aanleveren van de uren in een excel bestand voor de Belastingdienst voldoende is?

 

Antwoord Carlien Langelaan – VGBO
Wanneer uw gastouderbureau failliet gaat, hebt u inderdaad een periode van 4 maanden om u in te schrijven bij een ander gastouderbureau. Het volgende wordt vermeld op de site van de Belastingdienst over wanneer een gastouderbureau gestopt is of failliet:

Is het gastouderbureau gestopt of failliet en niet meer geregistreerd in het LRKP? Dan houdt de vraagouder recht op kinderopvangtoeslag als de vraagouder en de gastouder zich binnen 4 maanden inschrijven bij een ander geregistreerd gastouderbureau. Het kind moet in die periode wel naar de opvang gaan.

Totdat de vraagouder en de gastouder zich bij een nieuw gastouderbureau inschrijven, betaalt de vraagouder de kosten voor kinderopvang rechtstreeks aan de gastouder. De vraagouder moet dit wel via de bank doen, dus niet contant.

Liet de vraagouder de kinderopvangtoeslag overmaken naar het rekeningnummer van het gastouderbureau? Geef dan zo snel mogelijk het rekeningnummer aan de Belastingdienst door zodat wij de kinderopvangtoeslag naar u over kunnen maken.

Hiermee wordt uw vraag dan ook beantwoord; het klopt dat wanneer uzelf de administratie tijdelijk overneemt, u via bankoverschrijvingen aantoonbaar moet maken dat de vraagouder u heeft betaald.

Wij willen u aanvullend adviseren kritisch te zijn bij de keuze van het nieuwe gastouderbureau. In het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen kunt u het laatste inspectierapport inzien. Let hierbij op een eventuele handhaving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.