Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Alie de Hek – Kassarollen

Alie de Hek is pedagogisch medewerker met een flinke dosis ervaring in de kinderopvang. Ze werkt bij een kinderopvangorganisatie op Terschelling. In haar eerste blog laat ze zien hoe ze de zogenoemde friemels terwille is door creatief te zijn mét regels.
Alie de Hek

We hebben momenteel weer een paar groepen met allemaal ‘friemels’. Grootste hobby: kastjes opentrekken, bakken omkiepen, laatjes leegtrekken enz. Je kunt wel blijven verbieden! Maar… je kunt ze ook eens ter wille zijn.

Eerst hebben we bijna alle bakken met losse spulletjes even uit het lokaal verwijderd. Tafels en ander los meubilair een beetje aan de kant. Niks daarover zeggen, gewoon stilletjes wat opruimen. Mijn collega ging intussen met de grotere kinderen naar het toilet en deed de luierronde. Ik ging heel sneaky naar de papierkast en liet uit één la een paar uiteindes van kassarollen piepen.

En daar dribbelen de dreumesen door het lokaal, een enkeling ziet het maar er wordt nog niks mee gedaan. Dan trekt iemand er voorzichtig aan. Oeps, dat is wel lang! Kan ik het nog ongemerkt terug duwen? Nee! Nummer twee komt erbij, trekt ook eens. Wij ‘zien niks’

Er lekker doorheen rossen, ermee gooien, jezelf inpakken. Dikke pret! En educatief bezig!

Wij zitten aan tafel met een paar kinderen te puzzelen. Die kinderen valt wel iets op. Een paar kijken steels achterom, dan weer naar ons. Je ziet ze denken: “Oh, oh, die komen in de problemen.” Dan eentje: “Juf!! Kijk!!” “O jee! Wat is dat nu?” Er heen, gevolgd door de hele meute. “Dat is lang. Zou je daarmee naar de andere kant van het lokaal kunnen komen?”

Proberen.

Afijn, tien kassarollen afgerold over de vloer. Er lekker doorheen rossen, ermee gooien, jezelf inpakken. Dikke pret! En educatief bezig! Beginnend rekenen, lang, kort. Nieuw woord: Knisperen! En o ja, het thema was vervoer. Geen probleem. Puk voorop de vuilnisauto die alle rommel weer op moet ruimen. Liedje erbij over de vuilnisman.

Ons werk is creatief zijn, ook creatief met regels.

Dit is de eerste blog van pedagogisch medewerker Alie de Hek. Zij werkt sinds 1991 als pedagogisch medewerker op Terschelling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.