Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK en BMK vragen om hogere tarieven vanwege coronacrisis

De kinderopvang heeft een dreigende omvangrijke sluiting van groepen kunnen voorkomen door op grote schaal commerciële testen in te kopen. Dankzij deze noodgreep bleef de sluiting beperkt tot zo'n tien procent van de organisaties. Dit blijkt uit een enquête van BK en BMK. Maar om verder te kunnen, zijn een coulanceregeling en verhoging van de tarieven noodzakelijk, aldus de brancheorganisaties.
© shangarey / stock.adobe.com

Tegelijkertijd is een wrange conclusie dat de sector geen voorrang krijgt bij coronatesten, aldus BMK en BK, maar wel het risico loopt beboet te worden omdat zij niet kan voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

Ruim 40 procent van de kinderopvangorganisaties kocht commerciële testen in om medewerkers zo snel mogelijk weer op de groep te krijgen, blijkt uit de enquête. De sluiting van groepen bleef daardoor beperkt tot 1000 kinderen. De betrokken ouders hebben de problemen die zij als gevolg hiervan ondervonden, zelf moeten oplossen.

Coulanceregeling

Om de problemen het hoofd te bieden, is toezichthoudende GGD’en gevraagd om duidelijke handvatten te bieden voor inspectie. ‘Deze duidelijke landelijke handvatten hebben we niet gekregen. Nu gaan we zelf maar een kader maken voor onze leden dat aangeeft welke stappen ze kunnen zetten om te voorkomen dat organisaties boetes krijgen vanwege te weinig personeel op de groepen,’ aldus BMK-voorzitter Monique Vreeburg.

De leden van de brancheorganisaties hebben het gevoel dat de overheid hen niet bijstaat om de klus te klaren in deze lastige tijd. ‘We hebben gevraagd om voorrang bij het testen, dat hebben we niet gekregen. We hebben gevraagd om een coulanceregeling met bruikbare handvatten voor ons en de inspectie hoe we om moeten gaan met de personeelstekorten; hebben we niet gekregen,’ aldus BK-directeur Emmeline Bijlsma.

Verhoging tarieven

De centrale inkoop van testen die de brancheorganisaties hebben gefaciliteerd, heeft de branche inmiddels al honderdduizenden euro’s gekost. De kosten die kinderopvangorganisaties maken komen bovenop de al voorziene kostenstijging. De branche vreest dat daardoor een groot deel van de leden de tarieven in 2021 aanzienlijk moet verhogen.

Het toeslagtarief van de overheid wordt in 2021 met 3,5 procent verhoogd. De branche verwacht een stijging van de werkelijke tarieven van 4 tot 4,5 procent. Daarmee gaan de toeslagtarieven en de werkelijke tarieven die ouders betalen, steeds verder uit elkaar lopen. De toegankelijkheid van kinderopvang voor lagere inkomens staat daarmee op de tocht. ‘Het zou de overheid sieren als ze hier rekening mee houdt en vanwege de uitzonderlijke context, de maximum uurtarieven verder verhoogt,’ aldus Emmeline Bijlsma.

Stijging cao-lonen

Eerder al pleitte de activistische ondernemersvereniging BVOK voor een aantal mogelijke tariefverhogingen die variëren van 4,8 tot 5,5 procent. Dat is volgens de BVOK gebaseerd op een berekening waarin zaken als de stijging van de cao-lonen, schaalverhoging en verhoging van de pensioenpremies is meegenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.