Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK en BKM terughoudend over corona-aanpassingen gastoudercontracten

Veel gastouders behoren tot de risicogroep voor covid-19 en zijn dus extra kwetsbaar. Brancheorganisatie Stichting Nysa deed daarom een oproep voor een tijdelijke aanpassing van de contracten tussen gastouder en vraagouder met als doel tijdelijke doorbetaling bij covid-19. De BK en de BMK vinden dat er eerst duidelijkheid moet komen over doorbetaling van de kinderopvangtoeslag aan de ouders.
iStock

De oproep van stichting Nysa is gericht op een ‘addendum’, een tijdelijke toevoeging aan het contract tussen gastouder en vraagouder. ‘Die oproep heeft betrekking op alle gastouders die de nadelige financiële gevolgen dragen van het feit dat neusverkouden kinderen tot zes jaar weer naar de opvang mogen,’ aldus Gabriella Wijnberg van Nysa.

Gastouders dienen deze kinderen op te vangen maar als zij door deze kinderen, aangestoken worden met neusverkoudheid dient de opvang gesloten te worden. ‘De gastouder moet getest te worden en mag pas weer open nadat zij of hij een negatieve testuitslag heeft ontvangen. Het wachten op de uitslag van de GGD duurt soms vijf dagen. Al die tijd moet de opvang gesloten blijven.’

Kinderopvangtoeslag

Het addendum van Nysa bevat een clausule voor doorbetaling van de zogeheten vraagouders aan de gastouder.

Van belang hierbij is de vraag of de sluiting van de gastouderopvang is afgedwongen door de overheid. Gabriella Wijnberg van Nysa meent van wel. ‘De sluiting is in onze visie wel degelijk afgedwongen door overheidsmaatregelen en dus houden de vraagouders recht op toeslag.’

BK en BMK zijn hier minder zeker van. Een tijdelijke sluiting door de gastouders vanwege ziekteverschijnselen of omdat zij zich laten testen, is geen gedwongen sluiting door de overheid, aldus deze brancheorganisaties. Er moet dus eerst duidelijkheid zijn over de vraag of ouders wel kinderopvangtoeslag houden, voordat ouders en gastouders overgaan tot de afspraken over doorbetaling.

Meldpunt wel goed idee

Verderheeft Nysa een meldpunt geopend om een beeld te krijgen over de gevolgen van de coronamaatregelen voor het toelatingsbeleid van kinderen en het testbeleid voor gastouders en huisgenoten. Daarmee komt er inzicht in de gevolgen hiervan voor de gezondheid van de gastouder en hoe vaak de gastouderopvang daadwerkelijk gesloten moet worden in verband met covid-19.

Het is goed dat Nysa het meldpunt in het leven heeft geroepen, aldus BK en BMK. ‘Een reëel beeld van de problemen die de coronamaatregelen voor de gastouderopvang opleveren, is belangrijk in de gesprekken met betrokken partijen over mogelijke oplossingen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.