Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Binnenklimaat in slaapruimtes slecht

Marianne Velsink
Binnenklimaat in slaapruimtes slecht

WECF, Women in Europe for a Common Future, heeft onderzocht dat het binnenklimaat in slaapkamers van baby’s slecht en zelfs gevaarlijk is. Hoewel het om een onderzoek naar babykamers in thuissituaties gaat, is het ook voor de kinderopvang een wijze les om voldoende te blijven ventileren in slaapvertrekken.

Verbouwing
De klimaattests werden afgenomen in Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Nederland. De deelnemers bestonden uit ouders met kinderen onder de drie jaar die van plan waren om te verbouwen of dit net hadden gedaan. Er werd dus goed getest op de aanwezigheid van schadelijke stoffen die hierbij vrij kunnen komen. Na zeven dagen werden de testkits naar het laboratorium gestuurd.

Kankerverwekkend
Volgens het WCF is een ongeventileerde babykamer een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de baby. In 40% van de gevallen waren de gemeten waarden boven internationaal toegestane limieten. De stoffen die werden aangetroffen in de babykamers zijn kankerverwekkend of kunnen allergieën en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. Sascha Gabizon, directeur van WECF: ‘Pasgeborenen en kinderen in deelnemende landen worden blootgesteld aan luchtvervuiling binnenshuis, dat kan zeer schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Het resultaat is zorgwekkend, met name als je je realiseert dat jonge kinderen ongeveer 90% van de tijd binnenshuis doorbrengen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.