Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Binnen een half jaar concrete voorstellen IKC

Het kabinet moet binnen een half jaar met concrete voorstellen komen hoe ze de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs in een Integraal Kindcentrum gaat vergemakkelijken. Deze motie van de PvdA, D66 en GroenLinks haalde de meerderheid in de Tweede Kamer.
Door deze aangenomen motie
Door deze aangenomen motie

Dit voornemen past niet in de visie van minister Asscher van Sociale Zaken. Hij vindt het niet verstandig te hard van stapel te lopen en wil samenwerking tussen onderwijs en opvang liever van onderaf stimuleren. De minister is in samenwerking met de kinderopvangbranche bezig om stappen in de richting van meer samenwerking te zetten. Denk aan de herijking van de kwaliteitseisen en het voorstel om de beroepskracht-kindratio in de bso meer in lijn te brengen met het onderwijs. Brancheorganisatie Kinderopvang geeft aan de lijn van Asscher “eerst de inhoud, dan de vorm” te steunen.

Wettelijke verankering

Door deze aangenomen motie, verwacht de Kamer binnen een half jaar concrete voorstellen voor een wettelijke verankering van samenwerking tussen opvang en onderwijs. Het kabinet zal flink aan de slag moeten om binnen die tijd realistische en concrete voorstellen te doen die recht doen aan de verschillen tussen opvang en onderwijs en tegelijk de samenwerking tussen beiden versterkt.

Een eerdere motie van de PvdA waarin werd verzocht belemmerende regels voor de samenwerking in een integraal kindcentrum te schrappen, haalde het niet. Dit tot vreugde van Brancheorganisatie Kinderopvang, BOinK en FNV die het simpelweg schrappen van kwaliteitsregels ten koste vinden gaan van de kwaliteit van de bso. Lees meer >>

Langdurig zieke ouders

Een andere motie, die tijdens het begrotingsoverleg in de Tweede Kamer was ingediend, haalde het niet. Hierin vroegen PvdA, D66 en GroenLinks om kinderopvangtoeslag beschikbaar te stellen voor ouders die daar vanwege een langdurig zieke partner geen recht op hebben. Minister Asscher benadrukte nogmaals dat de Sociaal Medische Indicatie van de gemeente hiervoor een oplossing is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.