Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna kwart Nederlandse kinderen te dik

Overgewicht

Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud heeft 22 procent overgewicht. Ongeveer 6 procent van de kinderen heeft zelfs extreem overgewicht. Dat blijkt uit een studie in zeven Europese landen, zo meldde het Amsterdamse VUmc donderdag.

Fietsen
In vergelijking met andere landen valt de situatie in Nederland echter mee, al is die volgens de onderzoekers wel zorgelijk. In Griekenland echter is zelfs de helft van de schoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar oud te dik en heeft 21 procent van de hen extreem overgewicht. Kinderen in dat land bleken bijvoorbeeld ook het minst te sporten en nauwelijks naar school te fietsen, terwijl in Nederland een kind ruim 3 dagen in de week naar school fietst.

Veel frisdrank
Uit het onderzoek onder ruim 7000 schoolkinderen blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met andere landen veel frisdrank drinken, zo’n 0,6 liter per dag. Ook blijken jongens meer frisdrank te drinken en meer tv te kijken dan meisjes, al sporten die juist weer minder. Ook zijn kinderen van hoger opgeleide ouders slanker. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen landen lastig te verklaren. ‘Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen. Slechts één oorzaak aanpakken zal dan ook niet werken’, zegt onderzoeksleider Johannes Brug.

Body Mass Index
Noorwegen en België kwamen als beste uit het onderzoek. Nederland liet Hongarije, Spanje, Slovenië en Griekenland achter zich. Er is sprake van overgewicht en extreem overgewicht als een kind hoger dan een bepaald BMI heeft, een Body Mass Index. Bij kinderen verschuift die maatstaf, omdat het lichaam zich nog ontwikkelt. Een BMI boven de 22 betekent dat een kind overgewicht heeft.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.