Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Bezuinigingen terugdraaien financieel mogelijk’

Buitenhek

Hoewel de VVD en de PvdA op zoek zijn naar een briljant voorstel om de bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien, leert een rekensom van Buitenhek Management & Consult dat het geld allang voorradig is in Den Haag. Het enige wat er moet gebeuren, is dat er een reële prognose wordt gemaakt van het gebruik van kinderopvang.

Het ministerie heeft voor 2011 berekend dat de dagopvang zou groeien met 4 procent, de bso met 9,4 procent en de gastouderopvang met 1 procent. Maar deze raming werd bij lange na niet gehaald. Het volume dagopvang groeide namelijk met maar 2 procent, de groei van de bso ligt 2 procentpunten lager en die van de gastouderopvang daalde zelfs met 10 procent in plaats van 1.

Prognoses
Buitenhek bekeek de prognoses vanaf 2013 en verder en zag dat de beoogde volumekrimp van 6 procent tot 2014 in werkelijkheid al halverwege 2012 is gehaald. ‘De aanname van het kabinet dat er slechts sprake is van snellere gedragseffecten met een incidenteel effect op de begroting, is daarmee volstrekt onaannemelijk geworden.’ Het ministerie verwacht vanaf 2014 weer een enorme stijging van het gebruik van kinderopvang, zelfs van 100.000 toeslagkinderen tot 2017. Buitenhek noemt dit beeld niet realistisch.

Overschot
Omdat in 2012 de markt niet met 2,5%, maar met ten minste 8% krimpt, is duidelijk dat er in 2012 een overschot op de kinderopvangbegroting ontstaat. In totaal zijn er in 2013 ruim 40.000 toeslagkinderen minder dan begroot en dat betekent ook dat de toeslaguitgaven in 2013 een stuk lager uitvallen. ‘Als we voor 2014 en daarna een matige groei van 2% per jaar aanhouden – in plaats van de buitenaardse groei van meer dan 4% die nu in de meerjarenbegroting staat – ontstaan er grote verschillen met de huidige meerjarenbegroting’ aldus Buitenhek.

Reële begroting
Uit de aangepaste begroting blijkt, dat door vraaguitval de onderbesteding op de huidige kinderopvangbegroting oploopt van bijna 140 miljoen euro in 2013 tot bijna 270 miljoen euro in 2015. Om de bezuinigingen voor 2013 terug te draaien, is 200 miljoen euro aan budgetruimte nodig, oplopend tot 250 miljoen euro in 2015. Die ruimte is dus ruimschoots beschikbaar als er op basis van de huidige feitenkennis een reële begroting opgesteld wordt.

Lees de cijfers en de onderbouwing in het rapport Kinderopvangbegroting 2013: ‘gezond verstand’ vs ‘briljante geesten’

Bron: Buitenhek Management & Consult
ANP Photo, Robert Vos

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.