Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuinigingen hebben wel effect op arbeidsparticipatie

Ouders werken, ondanks de vraaguitval in de kinderopvang, vrolijk door, zegt minister Asscher. Nee, zeggen Abvakabo FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Ouders werken wel degelijk minder uren om de dure kinderopvang te compenseren. Dit meldt één op de vier ouderparen namelijk in hun enquête.
Bezuinigingen hebben wel effect op arbeidsparticipatie
Foto: ANP Photo

Waar minister Asscher de vraaguitval in de kinderopvang verklaart door naar de crisis te wijzen, zeggen ouders in de enquête dat de hoge kosten de belangrijkse aanleiding zijn om met kinderopvang te minderen of te stoppen. Gijs van Dijk, FNV-bestuurder Arbeid en Zorg: ‘Uit de cijfers blijkt nu onomstotelijk dat het niet door werkloosheid komt maar puur door het beleid. Op deze manier jagen we jonge ouders van de arbeidsmarkt.’


Minder werken

Veertig procent van de ouders heeft besloten minder kinderopvang af te nemen, vanwege de hoge kosten. Ze vangen dit op met informele opvang, passen hun arbeidstijden of werkplek aan of worden zzp’er. Een kwart van de ouders is dit jaar minder uren gaan werken of helemaal gestopt. 80 procent geeft aan dat dit komt door de dure kinderopvang. Meestal leveren ze 5 tot 8 uur per week in. Bij een derde gaat het om een halve dag per week.


Visie

Abvakabo FNV en Voor Werkende Ouders missen een visie van minister Asscher op kinderopvang. Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders:

‘De overheid zegt dat ouders meer moeten werken, meer moeten uitgeven, meer mantelzorg moeten verlenen, maar maakt het ouders ondertussen absoluut onmogelijk om werk en gezin te combineren. Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Kom met een visie op kinderen, op werk en gezin en investeer in de toekomst.’

Lees meer op Abvakabofnv.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.