Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beweging heeft langdurig gezondheidseffect op kind van obese vader

Susan Schaeffer
Kinderen van vaders met overgewicht lopen meer risico om later diabetes te ontwikkelen. Door kinderen van jongs af aan voldoende te laten bewegen wordt dit risico op latere leeftijd teniet gedaan, blijkt uit onderzoek aan de Victoria University in Melbourne.
Adobe Stock

De onderzoekers lieten gezonde, vrouwelijke ratten paren met zwaarlijvige, mannelijke ratten. Hun kroost was minder gevoelig voor insuline (‘insulineresistent’). Insulineresistentie is schadelijk voor de gezondheid en vaak een aanloop naar diabetes.

De resistente ratjes kregen een uitgebreide training in de eerste vier weken na het zogen. Deze ratten bleken op latere leeftijd niet meer resistent te zijn voor insuline. De negatieve gezondheidseffecten van het hebben van een zwaarlijvige vader bleken teniet gedaan.

Langdurig effect gezondheid

Bewegen zou vergelijkbare resultaten opleveren bij mensen. ‘Het onderzoek laat zien dat voldoende beweging in de vroege kinderjaren een langdurig effect heeft op de gezondheid van de kinderen van obese vaders,’ aldus één van de onderzoekers, Dr. Philippe Falcão-Tebas. De onderzoekers weten nog niet op welke leeftijd de verandering in gezondheid zou plaatsvinden. Daar wordt meer onderzoek naar gedaan.

Kinderen bewegen te weinig

Uit recent onderzoek van het CBS bleek dat de helft van de kinderen onvoldoende beweegt. Daarom pleiten verschillende organisaties ervoor om kinderen minimaal twee keer per dag een half uur te laten bewegen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.