Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

België wil betaalbare gezinsondersteuners

Ook in België moeten ouders puzzelen om hun werk te combineren met hun gezin. Een gezinsondersteuner kan de oplossing voor veel gezinnen zijn, zegt het Vlaamse Kamerlid Griet Smaers (van CD&V). Zij stelt voor om hier studenten en gepensioneerden voor in te zetten.
De beste periode om een gezinsondersteuner in te zetten is tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Voor veel ouders is dit tijdstip piekuur.
De beste periode om een gezinsondersteuner in te zetten is tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Voor veel ouders is dit tijdstip piekuur. - Foto: ANP Xtra

Te vroeg sluitende crèches of scholen zijn volgens Smaers een groot probleem voor ouders. Zij redden het niet om na een drukke werkdag alles rond te krijgen: om hun kinderen op tijd van de opvang te halen, boodschappen te doen en te koken. Hiervoor zouden ouders gebruik moeten kunnen maken van een gezinsondersteuner. Smaers wil hiervoor de wetgeving aanpassen.

Piekuur

Deze gezinsondersteuner moet vooral betaalbaar blijven voor ouders. Smaers vindt dat de ondersteuner niet meer dan 11 euro per uur mag kosten, ook al werkt hij of zij in de avonduren. De beste periode om een gezinsondersteuner in te zetten is tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Voor veel ouders is dit tijdstip piekuur. De betaalbaarheid is gegarandeerd als gepensioneerden en/of studenten deze functie vervullen. Zij hoeven geen sociale rechten op te bouwen en kosten daardoor minder geld, zegt Smaers.

Is een gezinsondersteuner ook een idee voor Nederland? Of hebben ouders in Nederland geen problemen met te vroeg sluitende kinderopvang of onderwijs om hun werk met hun gezin te combineren? Reageer hier >>

Combinatie werk en gezin

De gezinsondersteuner vormt volgens Smaers bovendien een prima aanvulling op au pairs of mensen die in Vlaanderen werken op basis van dienstencheques. De opvang van kinderen is voor deze mensen niet altijd inbegrepen. De gezinsondersteuners zouden dan vooral het onderdeel ‘kinderen van school of de crèche ophalen, voor hen koken en eventueel eten’ op zich moeten nemen. Dit zegt zij op het Belgische radiostation Radio 1. Met het idee slaat ze volgens eigen zeggen een dubbelslag. De regering wil namelijk meer mensen aan het werk krijgen en tegelijkertijd de combinatie van werk en gezin vereenvoudigen.

Vlaanderen investeert 20 miljoen euro in 2015 om de kinderopvang uit te breiden. Het streven is dat er voor alle kinderen in 2020 een plek in de kinderopvang beschikbaar is. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.