Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Belastingdienst weigert gemeenten te helpen bij steun toeslagaffaire’

De Belastingdienst weigert gemeenten bij te staan die gedupeerden uit de toeslagaffaire willen helpen. Dat zegt wethouder Peter Heijkoop van de gemeente Dordrecht namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Peter Heijkoop. Foto Ronald van den Heerik

Heijkoop doet zijn uitspraken in dagblad Trouw. Volgens hem weigert de Belastingdienst gemeenten financieel te compenseren voor de hulp aan burgers die door de toeslagaffaire in financiële problemen zijn gekomen. Eerdere toezeggingen om dit wel te doen zijn weer ingetrokken.

Voor donderdag staat een overleg gepland tussen de VNG en staatssecretaris Van Huffelen, maar de vooruitzichten daarvoor zijn niet goed, aldus Heijkoop. Hij spreekt namens de VNG zijn zorgen en frustratie uit over het uitblijven van hulp aan gedupeerden. ‘Veel van onze inwoners verkeren in grote problemen als gevolg van het handelen van de Belastingdienst. Wij willen ze liever vandaag dan morgen gaan helpen maar de Belastingdienst weigert gemeenten daarvoor tegemoet te komen.

Baan en kind kwijt

Volgens Heijkoop onderschat de fiscus de problemen waarmee de gedupeerde ouders kampen. Uit een onderzoek eerder dit jaar bleek dat ongeveer een derde van de gedupeerden naast financiële nood ook veel andere problemen heeft.

Een van die ouders is Janet Ramesar uit Den Haag. Ze had een schuld van 40.000 euro. Ze raakte haar baan kwijt, kreeg gezondheidsproblemen en moest tot overmaat van ramp haar kind afstaan, vertelde ze eerder.

Schrijnende gevallen

Staatssecretaris Van Huffelen doet al enige tijd verwoede pogingen om de affaire onder controle te krijgen, maar dat lukt nog altijd lastig. Onlangs maakte ze bekend dat ze zeventig ‘schrijnende gevallen’ met voorrang gaat helpen. Dit kwam haar op kritiek te staan van de Tweede Kamer. ‘Het kan toch niet waar zijn dat maar zeventig mensen zwaar in de problemen zitten,’ aldus Hans Nijboer van de PvdA. ‘Dat is niet mijn waarneming. Volgens mij zijn het er honderden, misschien wel duizenden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.