Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst negeerde al in 2017 waarschuwing toeslagenaffaire

De top van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën negeerden drie jaar geleden een memo van een ambtenaar die waarschuwde voor een 'ontoelaatbare handelwijze' rondom de kinderopvangtoeslag.
Fotolia

Dat meldt nu.nl op basis van een brief van staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Uit het memo blijkt dat een ambtenaar de top van de fiscus in 2017 heeft gewaarschuwd voor misstanden rondom het stopzetten van toeslagen. De werknemer raadde het managementteam aan de gedupeerde ouders een vorm van compensatie aan te bieden en constateerde onder meer dat toeslagen zijn stopgezet op basis van ‘onjuiste rechtsgronden’.

Pieter Omtzigt

Van Huffelen stuurde het memo op aandringen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt naar de Tweede Kamer. Ze geeft toe dat hieruit blijkt dat kritische signalen niet gehoord werden, waardoor er te laat aandacht aan de zaak is besteed.

Het memo zou destijds zijn besproken door het managementteam, maar er is verder niks mee gebeurd, bevestigt Van Huffelen in de brief. Ook is het memo later niet gedeeld met de commissie-Donner, die onderzoek naar de kwestie deed. Ook niet nadat het in 2019 intern bij de fiscus was opgedoken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.