Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst loopt achter met kinderopvangtoeslag 2010

Achterstand

De Belastingdienst heeft zo veel bezwaarschriften ontvangen van ouders over het terugbetalen van de kinderopvangtoeslag 2010, dat er sprake is van een grote achterstand. De wettelijke termijn staat op twaalf weken, maar de fiscus zag zich genoodzaakt om ouders per brief te vragen om ‘verlenging van de beslistermijn’.

Mochten ouders hier geen toestemming voor geven, dan is er pas officieel sprake van een achterstand. Sommige ouders verkeren al negen maanden in onzekerheid, omdat ze niet weten of ze nu wel of niet moeten terugbetalen. In een bezwaarschrift hebben ze laten blijken het niet eens te zijn met de vordering van de Belastingdienst. Het kan gaan om duizenden euro’s per geval.

Strengere controle
Niet alleen het aantal bezwaarschriften heeft de Belastingdienst overvallen, maar ook de strengere controle van kinderopvangtoeslag. Omdat er in het verleden misbruik is gemaakt van de kinderopvangtoeslag, wordt de betaling ervan extra goed gecontroleerd. Is de opvang waar de ouders gebruik van maken geregistreerd? Worden de kinderen daadwerkelijk opgevangen op het opgegeven adres, of passen familieleden ondertussen kosteloos op de kinderen terwijl er wel kinderopvangtoeslag wordt opgestreken? Het zijn voorbeelden van fraude die in het verleden herhaaldelijk is gepleegd.

Proces moet beter
Ook de Belastingdienst erkent dat het proces moet verbeteren. In de Stentor zegt een woordvoerder: ‘Als je die stroom aan klachten en al die verzoeken om verlenging van de beslistermijn als chaos wilt zien, dan kan dat. We blijven nog steeds binnen de voorgeschreven kaders, maar het moet beter. Dat is gewoon zo.’

Bron: De Stentor
ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.