Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belangenorganisaties reageren positief op rapport-Gunning

Belangenorganisaties reageren positief op rapport-Gunning

Al snel na de verschijning van het rapport-Gunning reageren belangenorganisaties in de kinderopvangsector positief op de conclusies uit het rapport. De brancheorganisaties BKN en MOgroep Kinderopvang zeggen in een gezamenlijk persbericht dat de aanbevelingen uit het rapport voor een deel aansluiten bij ontwikkelingen die nu al gaande zijn in de branche.

Brancheverenigingen: ‘Zware overwegingen door bezuinigingen’
De doorontwikkeling waar de commissie Gunning voor pleit is een pleidooi voor het verhogen van kwaliteit. Dit betekent dat pedagogisch medewerkers beter in staat gesteld moeten worden om signalen van misbruik te herkennen. Hier kan binnen het al bestaande opleidingscurriculum aan worden gewerkt, in bij- en nascholing en door de recent gestarte ontwikkeling van de meldcode ‘Huiselijk geweld en kindermishandeling’. Hoewel de twee brancheorganisaties het principe van ‘vier ogen’ belangrijk vinden (een pedagogisch medewerker staat nooit alleen op de groep), benadrukken zij dat de kinderopvangondernemer vanwege de aangekondigde bezuinigingen voor zware overwegingen staat als het gaat om het totaalpakket dat zij biedt.

Abvakabo: ‘Hoger opgeleiden niet alleen de oplossing’
Voor vakbond de Abvakabo FNV is de opmerking van de beroepskracht-kindratio een belangrijke aanbeveling. De vakbond vindt al langer dat alleen staan op de groep niet toegestaan zou moeten zijn volgens de regels. De bond denkt dat cultuur en zeggenschap belangrijker zijn, dan meer hoger opgeleiden in de branche, zoals de commissie voorstelt. Hoger opgeleid personeel betekent niet automatisch dat signalen eerder worden gemeld. Meer aandacht voor het signaleren van kindermishandeling en seksueel misbruik in de huidige opleidingen is wel van groot belang, aldus Abvakabo FNV.Hoewel de commissie de marktwerking in de kinderopvansector niet ter discussie geldt, ziet Abvakabo juist veel risico’s omdat geld te leidend is geworden bij de huidige bedrijfsvoering.

Van der Laan: ‘Eén coördinatiepunt’
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft laten weten dat de gemeente alle aanbevligen uit het rapport overneemt. Hij wil dat alle aanbevelingen die op de gemeente van toepassing zijn voor het einde van het jaar zijn doorgevoerd. Volgens de burgemeester is het belang om signalen en vermoedens van kindermisbruik bij elkaar te brengen groot omdat jonge kinderen zelf niet in staat zijn te vertellen wat er is gebeurd. Daarom moeten signalen van ouders en medewerkers in de kinderopvang samen worden gebracht met alle beschikbare informatie en kennis over misbruik en mogelijke daders, aldus Van der Laan. Hij onderstreept het belang van één coördinatiepunt waar alle informatie over kindermisbruik ern daders vanuit binnen- en buitenland samenkomt.

BOink: ‘Meer transparantie’
Voor BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma die opkomt voor de belangen van ouders in de kinderopvang is de belangrijkste opdracht voor kinderopvangorganisaties om een zo transparant mogelijke cultuur te creëren waarin medewerkers mistanden durven te melden. Nu gebeurt het vooral anoniem. Jellesma vindt dat zodra er twijfels zijn over bijbedoelingen van bepaalde medewerkers in de kinderopvang er onherroepelijk ontslag moet volgen. ‘Soms leidt een onderzoek niet tot vervolging, omdat er geen sprake is van kinderporno. Maar ook medewerkers met een bovenmatige interesse in kinderseks zonder strafblad willen we weg hebben uit de kinderopvang. Helaas is er tot nu toe nog geen mechanisme dat dit in werking zet. Dat wil ik veranderd hebben’, stelt Jellesma zich ten doel.

Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.