Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Begrip én onbegrip over bezuinigingen

Begrip én onbegrip over bezuinigingen

De reacties van ondernemers in de kinderopvangsector op de bezuinigingsplannen van minister Kamp variëren sterk. Zo is de Estro Groep (voorheen de Catalpa Groep) gematigd positief omdat volgens directeur Sabine Kloos organisaties elkaar meer zullen gaan beconcurreren op kwaliteit. De SWKGroep denkt juist dat de bezuinigingen de doodssteek betekenen voor ondernemers.

Leegloop
Ad Doorneveld, bestuursvoorzitter van de SWK groep (een grote aanbieder van peuterspeelzaalplaatsen in Nederland) verwacht leegloop van centra in met name achterstandswijken in grote steden. ‘We krijgen te maken met krimp en sluiting van locaties’ zegt hij in het FD. Die mening delen veel ondernemers, waaronder Ingrid Sanders van de kleine kinderopvangorganisatie Dikkie en Dik in Eindhoven. In het Eindhovens Dagblad zegt zij te vrezen om een deel van haar klantenbestand opnieuw kwijt te raken. Ze heeft weinig vertrouwen in de schatting van het Centraal Plan Bureau (CPB) dat de arbeidsparticipatie slechts zal dalen met 0,1 procent. ‘Dat lijkt mij erg weinig. We hebben bij ouders die eerder dit jaar vertrokken nagevraagd waarom ze besloten om met de opvang te stoppen. We kregen te horen dat dit was als gevolg van de gestegen kosten.’

Brancheorganisatie zorgelijk maar positief
De Brancheorganisatie Kinderopvang reageert kort op de voorstellen en is positief over de lagere bezuinigingen voor 2012 (130 miljoen in plaats van 300 miljoen euro) en over het feit dat er niet is ingegrepen in de maximale uurprijs. ‘De afzonderlijke brancheorganisaties hebben voor dat laatste altijd gepleit’, aldus een woordvoerder. ‘Wij blijven echter aangeven dat het duurder worden van de kinderopvang een punt van zorg blijft waar wij over in gesprek zullen blijven met de minister en woordvoerders van de Tweede Kamer. ‘

Standvastig
Ook Sabine Kloos van Estro is blij dat de uurprijs niet wordt gewijzigd. ‘Als het uurtarief omlaag was gegaan, zou de kans groter zijn geweest dat ouders hun kinderen van de opvang weghalen. Dat zou zeker het geval zijn als werkgevers het financiële gat niet dichten. Kleinere opvangcentra zouden dan in de verdrukking komen. ‘En die heb je nodig voor echte marktwerking’, verklaart Kloos. Zij vindt het ‘standvastig’ van de minister dat hij niet tornt aan de marktwerking in de kinderopvang. ‘Er wordt meer ondernemerschap van ons gevraagd. Daar is de klant mee gediend.’

3 REACTIES

  1. Wat een ander gevolg gaat worden van de bezuinigingen is de terugkeer van de sleutelkinderen. Hier hoor ik niemand over maar dat gaat zeker gebeuren. Alleenstaande (veelal) moeders die wel moeten werken kunnen die extra tientjes die zij moeten gaan bijbetalen per maand gewoon niet missen. Dat doet hen straks besluiten om hun kinderen maar weer een sleutel mee te geven waardoor die kinderen weer alleen thuis zitten. Zo wordt het kind ook verstoken van alle(sportieve) activiteiten die er op de bso gedaan worden. Ik vind dat voor deze groep mensen de kinderopvang volledig gratis moet worden. Want het kind wordt uiteindelijk de dupe.

  2. Lees alle reacties
  3. Kunnen we niet een keetr stoppen met dat ‘linksen’ en ‘rechtsen’? Het voegt niks inhoudelijk toe. Mensen hebben een mening. Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar volgens mij staan we wel voor hetzelfde doel en daar hebben we elkaar hard bij nodig zonder dat we ons laten gebruiken als politieke pionnen!

  4. Ongelooflijk dat in de (overig linkse krant) ED (welke ik dagelijks lees gezien dit mijn woonomgeving betreft, een voorpagina besteed aan de frustraties van enkele ondernemers in onze regio. Mevr. Sanders heeft het over 4% terugloop in dit stuk. Waar hebben we het over?! Bezettingsgraad is toch, net zoals omzet, niet altijd zoiets zoals: iets vanzelfsprekend. Mij bekruipt het gevoel dat men met argusogen kijkt naar het begrip ‘marktwerking’. Ook de berekeningen van het CPB komen blijkbaar uit de lucht vallen, aldus het beschreven interview. Tsja…. Ook Jos Kessels (dagelijkse linkse columnist) haf z’n woordje weer klaar..Pffffffff…. blaaskaak. Stel jezelf eens kandidaat voor de politiek in plaats van op iedereen af te geven met zogenaamde ‘creatieve’ zinsspelingen. Ik kijk er met verwachting naar uit wanneer het ED eens komt met een artikel welke de andere kant van het verhaal eens belicht. Daarnaast, iets wat ik altijd al heb geroepen, uiteindelijk zullen de kosten steeds meer bij de werkgevers komen te liggen. Daar kunnen we gewoon niet omheen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.