Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bas van ’t Wout opvolger van Tamara van Ark als staatssecretaris

Bas van 't Wout (41) wordt als nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de opvolger van Tamara van Ark, die minister voor Medische Zorg wordt. De nieuwe bewindsman is een vertrouweling van premier Rutte.

 
Bas van 't Wout
Bas van 't Wout bij zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer. Foto ANP Remko De Waal

Bas van ’t Wout was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer politiek assistent van Mark Rutte en lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Momenteel is hij vice-fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder Koninklijk Huis en eerder was hij verantwoordelijk voor de portefeuilles langdurige zorg en Europese zaken.

Premier Rutte haalde Van ’t Wout naar het Binnenhof. Hij geldt als een vertrouweling van de premier, voor wie hij lastige klussen opknapte, zoals het uitleggen waarom Zeeland ondanks de beloften geen Marinierskazerne kreeg.

De nieuwe staatssecretaris is getrouwd en heeft twee kinderen. Of zij de kinderopvang bezoeken, is niet bekend.

Gewone mensen

Bas van ’t Wout ziet zichzelf als een klassieke liberaal die graag een stem geven aan ‘gewone mensen, die geen tijd hebben om te demonstreren op het Malieveld,’ zegt hij op de site van de VVD. ‘In de politiek gaat het vaak over de vraag waar we het geld aan uitgeven, en hoe. Ik wil vooral een stem geven aan de mensen die al dat geld opbrengen.’ Speciale aandacht gaat wat hem betreft uit naar ‘kleine ondernemers, die meer aandacht verdienen.’

Ochtendhumeur

In zijn vrije tijd zit Van ’t Wout het liefst in de tuin. ‘In de zon, aan tafel met mijn gezin en vrienden te genieten van de kookkunsten van mijn vrouw. Daarnaast speel ik graag wat piano, lees ik een mooi boek en kijk ik voetbal of een mooie film.’

Op de vraag: wat zijn je goede en slechte eigenschappen, is zijn antwoord: ‘Mijn goede eigenschap is dat ik weet dat ik een aantal slechte eigenschappen heb, bijvoorbeeld een ochtendhumeur.’

Opvolger Van Ark

Van ’t Wout volgt Tamara van Ark op, die op 9 juli de nieuwe minister wordt voor Medische Zorg. Net als Van ’t Wout zij was vice-voorzitter van de VVD-fractie en vertrouweling van de premier voordat ze naar het kabinet vertrok.

Van Ark laat een goede indruk achter in de kinderopvang, niet in de laatste plaats vanwege haar optreden in de coronacrisis.‘We zijn op z’n tijd best kritisch over haar beleid, maar in deze periode zien we vooral veel inzet en goede maatregelen. De overheid erkent het belang van onze sector en steunt ons. Dat is iets om blij over te zijn’, zei Emmeline Bijlsma, directeur van de Branchevereniging Kinderopvang hierover.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.