Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Atelier WALHALLAb wint Janusz Korczakprijs 2016

Ateliermaakplaats WALHALLAb in Zutphen heeft de Janusz Korczakprijs 2016 gewonnen, een prijs voor inspirerende initiatieven rondom kinderen. In het WALHALLAb werken allerlei kinderen en jongeren tussen de zes en twintig jaar succesvol aan hun talent. Ze kunnen er naar hartenlust leren, ontwerpen, maken en ondernemen.
walhallab
De Janusz Korczak Stichting reikt de prijs aan het WALHALLAb uit omdat Mout kinderen en jongeren helpt die nergens anders meer terecht kunnen. - Foto: Fotolia

Ook kinderen en jongeren die thuiszitten omdat ze op de een of andere manier zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs zijn van harte welkom om de handen uit de mouwen te komen steken bij het WALHALLAb. Dat kunnen kinderen zijn met een ‘rugzakje’, maar ook juist hoogbegaafde kinderen. Onder begeleiding van Marco Mout gaan ze aan de slag.

Unieke projecten

Een zesjarige kan er stoelen ontwerpen en in elkaar timmeren, een tienjarige bedenkt logistieke oplossingen voor ingewikkelde projecten en een veertienjarige ontwerpt steden en loopt mee bij een toparchitectenbureau. Het kan allemaal. De kinderen en jongeren doen unieke projecten, waar ze de ‘saaie lesstof van school’ heel concreet in kunnen toepassen.

Netwerk

Marco Mout ontvangt geen enkele subsidie voor zijn leer/werkprojecten, maar heeft inmiddels wel een groot netwerk aan ondernemers, onderwijsinstellingen en materiaalsponsors opgebouwd, die het lab faciliteren. En inmiddels komen steeds meer pedagogen, psychologen, onderwijzers en bestuurders kijken bij het lab, om te ervaren hoe Mout en zijn team met de kinderen werken.

Juryrapport

De Janusz Korczak Stichting reikt de prijs aan het WALHALLAb uit omdat Mout kinderen en jongeren helpt die nergens anders meer terecht kunnen. ‘Zij zijn vaak uitgevallen in het onderwijs of hebben geen dagbesteding meer. Bij Marco Mout in het atelier kunnen zij hun creatieve talenten ontdekken en weer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen’, aldus het juryrapport. ‘Hij maakt iets in ze wakker waardoor ze weer initiatief gaan tonen en hun eigenwaarde terugkomt.’ Mout is volgens de jury authentiek en heeft een missie: kinderen een eigen plek geven.

De Janusz Korczakprijs wordt vrijdag 18 november om 14.00 uur officieel uitgereikt in het WALHALLAb (Kruittoren 1 in Zutphen). Iedereen is van harte welkom bij de uitreiking. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@kruittoren.eu.  

Ook kinderen die hoogbegaafd zijn kunnen uitvallen in het onderwijs, omdat hun hoogbegaafdheid niet herkend wordt. Ook pm’ers blijken hoogbegaafdheid niet altijd te herkennen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.