Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher wil predicaat excellente kinderopvang

Inspectie

Het toezicht op de kinderopvang moet anders, vindt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. De kinderopvang moet af van het ‘afvinkkarakter’ waarin de nadruk ligt op naleving, in plaats van op kwaliteit. Een predicaat, variërend van zwak tot excellent, zou wat minister Asscher betreft ook iets voor de kinderopvang zijn.

Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de stand van zaken van de in 2012 opgestelde kwaliteitsagenda voor de kinderopvang uiteenzet. De kwaliteitsagenda bevat stappen die de komende jaren worden gezet om zo de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren.

Veiligere kinderopvang
Naast de invoering van het vierogenprincipe, de continue screening en de invoering van de Meldcode kindermishandeling, neemt Asscher meer maatregelen om de kinderopvang veiliger en transparanter te maken. BOinK en de Brancheorganisatie denken en werken hieraan mee. Zo ontwikkelde BOinK een ‘fris en veilig-kaart’ om de luchtkwaliteit te bevorderen. Deze kaart wordt voor de zomer verspreid. De Brancheorganisatie ontwikkelde een aannameprotocol om nieuw personeel aan te nemen. Deze wordt in het tweede kwartaal van 2013 voor de leden beschikbaar gesteld.

Ouders
Meer samenwerking en transparantie voor ouders staat hoog op de kwaliteitsagenda. Houders van kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen moeten binnenkort verplicht over een website gaan beschikken. Meerdere vestigingen mogen op één website staan, maar dan wel met voldoende informatie. Deze regel is in plaats van de Kinderopvangkaart gekomen die de vereiste dekking van 85 procent niet binnen de afgesproken termijn heeft gehaald. Asscher vindt de website van BOinK, die als doel had de transparantie van de kinderopvangsector te vergroten, kwantitatief onvoldoende.

Benchmark
De Brancheorganisatie werkt aan een benchmark die eerst als een pilot start. Hierin worden gegevens als de financiën, kwaliteit en governance van kinderopvangorganisaties vergeleken. In de toekomst wordt dit misschien een officieel instrument. In het derde kwartaal van 2013 komt minister Asscher met een wetsvoorstel om de positie van ouders in de kinderopvang te versterken. De minister wil namelijk ook dat ouders meer betrokken gaan worden bij de GGD-inspecties.

Inspectie kinderopvang
In 2011 zijn 1300 meer locaties geïnspecteerd dan in 2010. Toch is het absolute aantal afgeronde onderzoeken licht gedaald, van 90 procent in 2010 naar 86 procent in 2011. Sinds 1 januari van 2013 zijn de termijnen voor het toezicht op de kinderopvang aangescherpt. Uit een check van de Onderwijsinspectie blijkt dat 363 gemeenten de wettelijke taken voor de inspectie op orde hebben. 52 Gemeenten lopen hierin achter en hebben in samenwerking met de Onderwijsinspectie verbeterafspraken gemaakt.

Download hier de brief van minister Asscher >>

ANP Photo, Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.