Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asscher: terugbetalen bonussen Estro logisch

Het is vanzelfsprekend dat de voormalige bestuurders van Estro hebben besloten om hun ontvangen bonussen na het faillissement van de organisatie terug te betalen. Dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. De curator van Estro is er nog niet achter of de bestuurders hiertoe ook juridisch verplicht waren.
Asscher: terugbetalen bonussen Estro logisch
Foto: ANP Xtra

Vlak voordat kinderopvangorganisatie Estro failliet werd verklaard, kregen twee bestuurders voor in totaal 99 duizend euro aan bonussen uitgekeerd. Financieel directeur Kris Geysels kreeg ruim 33 duizend euro, bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait kreeg 41 duizend euro en later nog eens 25 duizend euro. Het kwam het duo op zoveel kritiek te staan dat de druk om de bonussen terug te betalen te groot werd.

Ook de curator van Estro, Wouter Jongepier, reageerde kritisch. ‘Als blijkt dat de bonussen zijn uitgekeerd toen het faillissement al aanstaande was, kan het zijn dat die namens de boedel worden teruggevorderd’, zei hij. Lees meer >>

Vanzelfsprekend

Toen Jongepier wilde beginnen aan zijn onderzoek, trokken de twee bestuurders de conclusie dat het beter was de bonussen terug te betalen aan Estro. Minister Asscher vindt deze keuze terecht: ‘Het zou in mijn optiek vanzelfsprekend moeten zijn dat bestuurders van een dergelijke organisatie goed nadenken over de vraag of eventueel ontvangen bonussen niet alleen juridisch rechtmatig, maar ook inhoudelijk terecht zijn.’ De curator heeft nog geen antwoord op de vraag of de bestuurders een juridische verplichting hadden om de bonussen terug te betalen. De uitkomst van dit onderzoek kan interessant zijn voor andere zaken waarbij bestuurders flinke bonussen ontvingen, terwijl de organisatie op het randje van faillissement stond.

Voortgang onderzoek

Uit de brief van Asscher blijkt dat het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Estro en de gang van zaken die eraan vooraf ging, nog niet echt opschiet. Jongepier heeft zich hiervan nog niet meer dan een eerste indruk gevormd. Hij begint de komende periode met het onderzoek naar de feiten en omstandigheden die hebben geleid tot het faillissement. Hierin wordt de financiering van Estro sinds 2010 meegenomen. De curator verwacht hierover op 1 maart 2015 te kunnen rapporteren.

Lees hier de brief van minister Asscher >>

Het faillissement van Estro hield de gemoederen in de zomer en nazomer flink bezig. Veel managers en pedagogen verloren hun baan en er was lang onduidelijkheid over de overname van de Estro-locaties. Blik terug op de kwestie in ons speciale online dossier over het faillissement van Estro.

1 REACTIE

  1. Helaas denk ik dat we niet te veel van Dhr. Jongepier moeten verwachten.
    Minister Asscher zou er beter aan doen een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de gang van zaken bij Estro en tevens naar het functioneren van zowel Jongepier als Bienfait en de rest van de ’top’ van Estro.
    Helaas is Dhr. Asscher van mening dat ‘de markt’ dit probleem zelf maar op moet lossen en ach… dat is toch ook het gemakkelijkst ?!
    Uiteindelijk heeft hij zelf bij Jongepier en Estro na laten vragen of er bij het Estro flitsfaillissement onregelmatigheden zijn geweest… en hoe verassend, dit werd door beide partijen ontkend.
    Margriet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.