Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Asscher pakt werkstress aan

In Nederland wordt een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid en agressie op de werkvloer. Werkdruk en stress komt ook in de kinderopvangbranche voor. Minister Asscher wil dit voor de kinderopvang en andere branches aanpakken en trekt hier in 2014 1 miljoen euro voor uit.
Asscher pakt werkstress aan
Foto: ANP Photo

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de grootste arbeidsrisico’s, zo blijkt uit werkgevers- en werknemersenquêtes en cijfers van het CBS. Vanaf april 2014 gaat Asscher samen met werkgevers en werknemers vier jaar lang extra aandacht besteden aan het voorkomen van uitval door PSA.

Depressie en burnout

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat werkstress en de gevolgen daarvan bij veel organisaties nog onvoldoende bespreekbaar zijn. Dat moet volgens hem veranderen. Werkstress leidt tot ongewenste gevolgen zoals overspannenheid, depressie en burnout. Ook de inzetbaarheid van de werknemer leidt daaronder. Werknemers zijn dan bijvoorbeeld wel aanwezig, maar minder productief.

Cao’s

Er moet daarom extra aandacht komen voor de balans tussen werk en privé, de positie van mantelzorgers, en flexwerkers die vaak te maken hebben met een hoge werkdruk en een onzeker perspectief. Verder wil de minister stimuleren dat afspraken over de aanpak van werkdruk ook in de cao’s worden vastgelegd.

Lees hier de brief van minister Asscher.

Lees hier wat tips om werkstress in jouw organisatie te voorkomen.

2 REACTIES

  1. Als je als overheid de kinderopvang zo ”uitholt” dan moet je niet gek opkijken als de werkstress in de branche daardoor ook toeneemt. Als mensen niet zeker zijn of ze hun baan wel kunnen behouden zorgt dat ook voor stress. Dit geldt natuurlijk ook voor andere branches.Een miljoen euro om dit tegen te gaan is idd een druppel op een gloeiende plaat.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.