Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ontbreken adresgegevens toeslag is geen fraude’

De Belastingdienst vordert geen kinderopvangtoeslag terug, wanneer de adresgegevens van een kind ontbreken. Wanneer ouders bij de aanvraag van toeslag niet alle gegevens aanleveren, hoeft dat nog geen fraude te betekenen, vindt minister Asscher. Zij krijgen de kans om onjuiste of ontbrekende gegevens bij te werken.
'Ontbreken adresgegevens toeslag is geen fraude'
Foto: ANP

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert hiermee op Kamervragen van Ulenbelt (SP) en Van Ojik (GroenLinks). Zij stelden deze vragen naar aanleiding van een bericht van Hart van Nederland over een gezin met zeven kinderen dat teveel ontvangen kinderopvangtoeslag moest terugbetalen. Het ging om een bedrag van 150.000 euro. Het gezin moest noodgedwongen hun eigen bedrijf opgeven en belandde bij de voedselbank. Volgens het gezin was de reden hiervan dat het adres van de kinderen ontbreekt in het contract met de opvang.

Het terugvorderen van kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst kan een financiële afgrond voor ouders zijn. Dat vindt de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen (BOinK). De organisatie laat het er niet bij zitten. Lees meer >>

Wettelijke voorwaarden

Asscher geeft in zijn antwoord aan dat de Belastingdienst niet alleen voor het ontbreken van adresgegevens toeslag terugvraagt. Hij benadrukt dat de Belastingdienst controleert of er bij een aanvraag aan de wettelijke voorwaarden is voldaan. In de voorwaarden staat onder andere dat het voor de Belastingdienst duidelijk moet zijn voor hoeveel uur kinderopvang is afgenomen en tegen welke prijs. Is er niet aan deze voorwaarden voldaan, dan heeft een ouder geen recht op kinderopvangtoeslag.

Gegevens aanvullen

Het ontbreken van de juiste gegevens hoeft volgens de minister niet meteen te betekenen dat er fraude in het spel is. ‘Van fraude is pas sprake indien door de ouder opzettelijk verkeerde gegevens zijn aangeleverd met het oogmerk om hierdoor voordeel te krijgen.’ Ontbrekende gegevens zullen niet meteen leiden tot terugvordering van de Belastingdienst. Asscher: ‘De ouder krijgt de kans de gegevens aan te vullen of de juistheid aan te tonen middels aanvullende documenten of verklaringen.’ Pas nadat de gevraagde gegevens niet worden aangeleverd, zal de Belastingdienst overgaan tot terugvorderen.

Vertrouwelijk

Volgens Asscher beoordeelt de Belastingdienst op grond van individuele aanvragen of een gezin recht heeft op kinderopvangtoeslag. Vanwege de geheimhoudingsplicht zegt de minister niet in te kunnen gaan op de situatie van het gezin uit de reportage van Hart van Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.