Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Asscher onderzoekt uitsluiten familieopvang

Als minister Asscher van Sociale Zaken de beleidsdoorlichting kinderopvang doorvoert, kijkt hij ook naar de mogelijkheid om opvang in familieverband, bijvoorbeeld opa- en oma-opvang, uit te sluiten van kinderopvangtoeslag. Het is één van de manieren, denkt de minister, om misbruik van kinderopvangtoeslag in de toekomst te verkleinen.
<p>Minister Asscher kijkt met interesse naar de wetgeving in Vlaanderen op het gebied van familie-opvang. Daar is opvang in familieverband expliciet uitgesloten van overheidsfinanciering.</p>
Minister Asscher kijkt met interesse naar de wetgeving in Vlaanderen op het gebied van familie-opvang. Daar is opvang in familieverband expliciet uitgesloten van overheidsfinanciering. - Foto: ANP Xtra

Dit schrijft minister Asscher in een brief in reactie op de fraude met toeslagen in de gastouderopvang. Onlangs kwam RTL Nieuws met de melding van grootschalige fraudezaken in de gastouderopvang. Ook Kinderopvangtotaal bracht dit nieuws. Deze fraudepraktijken zijn van jaren geleden. Volgens minister Asscher zijn er sindsdien, met succes, maatregelen genomen om fraude te voorkomen.

Welke maatregelen nam het kabinet de afgelopen jaren om misbruik van kinderopvangtoeslag, en specifiek in de gastouderopvang, te voorkomen? Bekijk een overzicht >>

Vlaanderen

Fraude met kinderopvangtoeslag blijft een prioriteit voor minister Asscher en het kabinet. In de beleidsdoorlichting van de kinderopvang wil de minister kijken naar de robuustheid van het systeem en de vraag of het systeem van kinderopvang eigenlijk wel voldoende toegerust is om misbruik te voorkomen. De minister kijkt met interesse naar de wetgeving in Vlaanderen op het gebied van familie-opvang. Daar is opvang in familieverband expliciet uitgesloten van overheidsfinanciering. Asscher onderzoekt of dit ook in Nederland kan worden doorgevoerd. Hierover zal hij aan het einde van het jaar een uitspraak doen.

Wilt u dit onderzoek van minister Asscher delen met ouders? Download dan nu een korte tekst die u kunt gebruiken voor uw communicatie in uw nieuwsbrief of informatiekrant. Download de tekst >>

Fraude gastouderopvang

Er was na afloop wat kritiek op het nieuws van RTL Nieuws over de grootschalige fraude in de gastouderopvang dat ook door onze website is overgenomen. De cijfers dateren uit een tijd dat er nog geen maatregelen tegen fraude waren genomen. Die maatregelen zijn nu wel ingevoerd en die blijken volgens minister Asscher effectief. De Belastingdienst onderwierp in 2014 87 gastouderbureaus aan extra toezicht en beschikt daarmee over actuele cijfers. Bij 75 bureaus bestond het vermoeden dat de administratie niet in orde was, maar na extra controle bleek er bij 53 niks aan de hand te zijn.

Wet en regelgeving

Bij 18 gastouderbureaus werden wel onjuistheden geconstateerd, maar was er geen sprake van fraude. Wel waren deze bureaus onvoldoende op de hoogte van de wet- en regelgeving. Bij 7 bureaus was er wel degelijk sprake van een verkeerde intentie. Deze bureaus worden momenteel verder onderzocht. Nog eens 2 bureaus bleken na controle fiscaal gerelateerde fraude te hebben gepleegd.

Meer weten over hoe het ministerie de fraude in gastouderopvang wil voorkomen? Download hier de brief van minister Asscher over fraude in de gastouderopvang:

3 REACTIES

  1. Helemaal mee eens, dat noemen we: de onbetrouwbare overheid. Hetzelfde geval met de scholing van de gastouders: eerst mochten ze van hun ervaring gebruik maken om op een betaalbare manier een CVE of diploma te halen. Dan gaat vervolgens het CVE traject helemaal verdwijnen, en de subsidie van de diplomatrajecten wordt afgeschaft. Nu moet je inmiddels al honderden euro’s neertellen om het juiste diploma te halen, tel daarbij op de kosten voor EHBO en leges voor inschrijving in het LRKP. En dan krijg je te horen dat al deze kosten weggegooid zijn omdat je niet meer je kleinkinderen mag opvangen! 

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind dit heel erg dat opa en oma niet meer voor vergoeding mogen werken.
    Eerst moeten ze in de schoolbanken voor diploma,en dan  mogen ze opeens niet meer op de kleinkinderen passen,toch een vreemde situatie,of zie ik dit verkeerd.

  4. Jammer dat door dit artikel de opa en oma opvang toch enigszins in een kwaad daglicht komt te staan. De grootschalige fraudezaken waar we het de laatste jaren over hadden, betroffen juist niet deze groep. Sinds de invoer van o.m. de kassiersfunctie in 2010 is doelbewuste fraude door deze groep toch wel moeilijker geworden. 

    Het verschijnsel dat de grootouders het verdiende geld terugstorten aan de ouders, of op een spaarrekening van de kleinkinderen zetten, dat is volgens de wet- en regelgeving nu mogelijk. Zeker als de grootouders ook hun verdienste opgeven met de belastingaangifte, wat vanaf volgend jaar ook gecontroleerd wordt, is er geen fraude, hoe je er ook verder over denkt. Asscher wil met deze maatregel dit verder inperken. Ik weet niet of dat een goed idee is: dan gaat het helemaal het zwarte circuit in en betalen de gastouders geen belasting meer, en hebben de gastouderbureaus minder omzet. Dus of dat nou zo effectief is? 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.