Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Asscher: kwaliteitseisen op de schop

De kwaliteitseisen in de kinderopvang en het toezicht daarop moeten op de schop, vindt minister Asscher. In een Kamerbrief legt hij uit hoe hij dat wil realiseren. Er is veel aandacht voor het verhogen van de kwaliteit op de babygroep, coaching on the job voor pm'ers en meer maatwerk in de beroepskracht-kindratio (bkr). De jaarlijkse risico-inventarisatie moet verdwijnen. Dit alles moet in 2017 ingaan.
Pm'ers die op de babygroep staan
Pm'ers die op de babygroep staan

Kwaliteitseisen

Registreren

18 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Goede acties tot verbetering!eindelijk worden wij pedagogen ingezet waarvoor we dienen. Kosten door hbo’ers gaat niet omhoog. Dat is investeren het goede voor onze kinderen. Pmers opleiden is duurder omdat hbo’ers al geschoold  zijn. En vergis je niet. Doordat er O weinig banen zijn nemen ook zij wat sneller genoegen met minder.

 3. Het bijscholingsplan is financieel voor ons in ieder geval niet haalbaar. Bovendien vind ik dat wij prima zelf onze pmérs kunnen bijsturen. Een extra kracht (dus boven kind/leidster ratio) is al helemaal niet haalbaar. Wij hebben veel tevreden ouders en dat is een prima graadmeter. Als de plannen van de minister door gaan, vrees ik dat veel organisaties hun deuren moeten sluiten.

 4. Welke ondernemer zou in godsnaam mee willen gaan in een ratio zoals op school? Op school is het onverantwoord zeker in combinatie met passend onderwijs. En voor de bso zou dat eveneens gelden en zou zelfs de veiligheid in het geding kunnen komen.
  De kwaliteit van de babyopvang opschroeven en van de bso laten kelderen komt mij vreemd over.
  Of dan mensen een keuze geven?: duurdere opvang die kwaliteit biedt of goedkope opvang die minder is? Dan hebben sommige lagen van de bevolking dus iets te kiezen…. Marktwerking? Of verkwanseling?

 5. inister Asher,
  Kunt u ons dan een hbo opgeleide PM’r met ervaring, die als extra op de groepen komt om de leidsters te begeleiden, aanbieden en daarvoor ook de kosten op u nemen. Het is zo makkelijk om vanuit de VERTE te bepalen wat een ander zou moeten doen.
  Helaas is het in werkelijkheid niet zo makkelijk. U kijkt naar de voordelen, maar bekijkt u ook de nadelen en gevolgen die uw ideeen met zich meebrengen. 

  Denkt u weleens na over hoe hoog de loonkosten zijn in Nederland en hoe wij elke euro cent moeten omdraaien om op onze pootjes te blijven staan.
  Daarnaast is het zo dat onze leidsters allemaal volgens de vereiste opleidingsniveaus opgeleid zijn en werken volgens onze visie. Waarom moet er nu weer iemand ingezet worden die hen observeert en bijstuurt? Dat kunnen wij zelf prima.

  Minister Asher u wordt bij deze door ons uitgenodigd om een dag mee te lopen op een van onze groepen, zodat u kunt zien hoe wij het hier doen en zien dat wij het goed doen. Denk na over wat u wilt wijzigen het is niet altijd een verbetering. Zoals een oud spreekwoord spreekt: ‘De beste stuurlui staan aan wal’ U staat op deze wal minster Asher en u denkt beter te weten wat er speelt en hoe het moet rijlen en zeilen op een kdv…………..uhuh die mening is ons niet aangedaan.

 6. I think its a great move from the minister! 
  Great job! Easing the adminstration pain, and ensureing quality.
  We should be having less children in the daycare per teacher… in scandanavian countries and even in England they allow max 3 babies per teacher as a rule.
  We have recently implemented this at our daycare and the teacehrs love it. Yes it costs more but the quality of care and education improves dramatically!

 7. Zo zo Lodewijk is een ambitieus man, wil hij zichzelf op de kaart zetten 😉 Zoals het de PvdA betaamt zitten er wat hiaten in zijn plannetjes en rijd het vooral de kleine kinderopvangondernemer in de wielen. Juist die kleine ondernemers zijn in staat kwaliteit te leveren omdat zij het vak ooit met het hart gekozen hebben. Wat versta je onder kwaliteit Lodewijk ?? Ik nodig je uit om eens langs te komen op de pauwoogvlinder in Utrecht om het onder 4 ogen te hebben over de kwaliteit die jij beoogt. Ik heb niet zoals de kinderopvangreuzen de afgelopen jaren mijn te dure personeel ingeruild voor goedkoper personeel. Ik heb al 6 jaar geen uur uitzendwerk hoeven inhuren, dus werk ik al die tijd al met vaste, gemotiveerde en ervaren krachten. Ik ken mijn klanten en weet ook wat ze van me willen.

  Als je geen tijd of zin hebt om langs te komen, wil ik je bij deze aanraden in ieder geval je plannetjes voor de BSO te schrappen of aan te passen. Om activiteiten op maat ( lees leeftijd en/of interesse ) te kunnen blijven aanbieden, het werken in stamgroepen niet te hoeven loslaten en de BSO persoonlijk en aantrekkelijk te houden voor kinderen is de BKR van nu prima.

 8. Hopelijk wordt nu alles is gelijk getrokken zowel kinderopvang als gastouders, dan pas kun je de ‘kwaliteit’  omhoog krijgen. Ben wel benieuwd hou onze minister het ziet om de BSO gelijk tev trekken aan school qua beroepskrachten moet er niet aan denken 30 kinderen 1 pm’er, dat gaat niet goed komen.
  Dan de scholings eissen dat is een leuk maar dan zal hij wel flink over de brug moeten komen met de prijs. Met de huidige prijzen kun je dit niet of nauwelijks waarmaken.
  Waarom wordt de huidige opleiding niet opgekrikt, deze is op dit moment slecht vindt ik, lijkt meer op een weggeef papiertje. Scherp deze flink aan en je hebt dan meteen al goed geschoold personeel.
  Laatste en 1e uur kun je rustig afwijken van de kindratio dit zijn uren dat kinderen binnen drupppelen e weer weggaan waarom moet dat met een overcapiciteit aan pm’ers op de groep, tegen woordig zijn er schriftjes (digitale schriftjes) waar eigelijk alles in staat en er is altijd wel een kort moment voor de ouders.
  Hoop dat Boink ook is naar de achterban luisterd en dan is met een goed tegenvoorstel komt.

 9. Ik ben als eigenaar verrast. De overige plannen zijn zeer goed, deze is lastig uit te voeren op een horizontale groep, zeker als je kleiner bent en zeer flexibel. Verder is het logisch dat kwaliteit de kosten verhogen, maar of ouders dat willen. Soms lijkt het net of ze daar niet zoveel om geven, ze kijken eerder naar de portemonee. 

 10. Ik ben Gastouder en mijn mening is dat zowel een Gastouder als pm’ers in kinderdagverblijven of BSO zich moeten kunnen blijven ontwikkelen. Ontwikkelen is niet alleen voor kinderen. Jezelf blijven ontwikkelen is heel belangrijk! Niet alleen voor jezelf maar ook voor het kind. Het inzetten van HBO geschoolde krachten vind ik per definitie niet noodzakelijk, een MBO geschoolde Gastouder, pm’er kan tevens een HBO werk en denk niveau hebben. Belangrijk is dat je jezelf blijft ontwikkelen, zo kun je hoogwaardige kwaliteitsopvang blijven bieden.

 11. Ik vind het ook een heel goed plan. Zo werken wij ook al jaren. Alleen de kind leidster ratio aan de randen, vind ik een uitdaging. Eens met Jennie dat dit ook hele belangrijke momenten zijn, maar dit kost wel wat. Mentorschap hebben we ook al altijd en het is niet eens nodig om dure volgsystemen te hanteren. De beleidsmedewerkster is echt heel belangrijk voor de kwaliteit van de opvang. Het team moet continu op de werkvloer gecoached worden om het niveau hoog te houden. Het result is een zeer gewaardeerde en groeiende kinderopvang in deze zware tijden! KDV de Hoepel in Apeldoorn

 12. Ik vind het helemaal goed dat de kwaliteitseisen verhoogd worden voor de kinderopvang en het is zeker haalbaar!  Wij werken altijd al met mentorschap en en de kinderen worden daardoor goed gevolgd via een kindvolg systeem. Daarnaast maken geen gebruik van afwijkende kind leidster ratio aan de randen van de dag omdat dat juist de momenten zijn dat je contact hebt met de ouders die juist zo belangrijk zijn.  Ik zou 1 ding niet doen en dat de de bso vergelijken met het onderwijs omdat ik 30 kinderen op 1 pm er onverantwoord vind net als 1 leerkracht op 30 kinderen.  Ik zou zeggen kom een keer langs bij kinderopvang Meerdijk  in Emmen dan kun je zien dat het werkt?

 13. De minister slaat inderdaad door!! De tarieven zullen flink verhoogd moeten worden om die extra hoog-opgeleide krachten te kunnen betalen. Verbeter de opleidingen voor de pm’ers. Daar is nog heel veel te halen. Dit is vele malen goedkoper en zal ook tot kwaliteitsverbetering leiden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.