Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer kritisch over meertalige opvang

Bso’s mogen vanaf komend schooljaar meertalige kinderopvang aanbieden. Minister Asscher staat volledig achter deze wijziging van de Wet Kinderopvang, maar enkele Tweede Kamerleden hebben wat bedenkingen. Afgelopen vrijdag reageerde de minister op hun vragen in een brief.
Minister Lodewijk Asscher
Minister Asscher constateert een brede belangstelling in het werkveld voor meertalige opvang. - Foto: ANP

Met ingang van het nieuwe schooljaar mogen bso’s maximaal 50 procent van de opvangtijd in het Engels, Frans of Duits aanbieden. VVD en CDA vragen zich af waarom voor deze talen is gekozen, en of het ook echt alleen deze talen mogen zijn.

Asscher antwoordt dat inderdaad alleen Engels, Frans en Duits zijn toegestaan, omdat dit ook in het basisonderwijs de enige drie toegestane talen zijn. Er is voor deze talen gekozen omdat het de talen van onze buurlanden en voornaamste handelspartners zijn. Als kinderen daar in de toekomst willen gaan studeren of werken, dan is het handig als ze alvast wat kennis hebben van de taal.

Expats

De PvdA ziet het nut van de wetswijziging niet in, aangezien opvangorganisaties nu ook al in specifieke omstandigheden mogen afwijken van het Nederlands als voertaal. Dan gaat het bijvoorbeeld om organisaties die kinderen van expats opvangen. Als die al de mogelijkheid hebben om kinderen andere talen aan te bieden, is de wetswijziging dan wel nodig?

Asscher vindt van wel, omdat hij constateert dat er in het werkveld een brede belangstelling is voor meertalige opvang. Niet alleen van organisaties die te maken hebben met expats. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het leren van een vreemde taal op jonge leeftijd een positieve invloed heeft op de cognitieve en taalkundige ontwikkeling van kinderen. Dus het is logisch dat ook andere organisaties dit de kinderen willen aanbieden.

Taalachterstand

De PvdA maakt zich daarnaast zorgen over kinderen met een taalachterstand. Hoe voorkom je dat die achterstand groter wordt door meertalige opvang?

Volgens Asscher is dit geen probleem. Hij wijst nogmaals op de positieve invloed die het leren van een vreemde taal heeft op de taalkundige ontwikkeling van kinderen. Dus ook op die van kinderen met een achterstand. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen met een taalachterstand zich in tweetalige programma’s niet anders ontwikkelen dan kinderen die geen achterstand hebben.

Experiment dagopvang

Voorlopig mogen alleen bso’s meertalige opvang gaan aanbieden. Maar Asscher laat weten ook met meertalige dagopvang en peuterspeelzalen te willen experimenteren. Uit de pilots die daar gaan plaatsvinden moet onder andere blijken wat het effect is van meertaligheid op de ontwikkeling van het Nederlands van kinderen van 0-4 jaar. Want het aanleren van een goede beheersing van de Nederlandse taal heeft volgens Asscher nog steeds de hoogste prioriteit.

Lees hier de volledige Kamerbrief van minister Asscher.

Pedagogisch medewerkers die op een meertalige bso gaan werken, moeten de tweede taal van de locatie op B2-niveau kunnen spreken, verstaan en lezen. Lees meer

2 REACTIES

  1. Ik ben voor meertalige opvoeding. Waarom zouden we het niet doen. De taalgevoelige periode ligt tussen 0 en 7 jaar en het verhoogt het bewustzijn van kinderen voor culturele diversiteit. Ik ben er voor zo vroeg mogelijk mee te beginnen, al in de peuterleeftijd. Ook kan het uitdaging bieden aan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, dus waarom zouden we ermee wachten.

  2. Lees alle reacties
  3. Is toch al vaak genoeg onderzocht dat dit een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling? De dagopvang van mijn kindcentrum is tweetalig. (Gesubsidieerd gecertificeerd en officieel) Nederlands en Fries. Een meerwaarde voor de kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.