Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Frauderegeling leidt tot meer kosten en administratie’

De administratieve lasten voor kinderopvangondernemers nemen inderdaad toe door het anti-fraudebeleid van de overheid, zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Ook beaamt hij dat ondernemers in bepaalde gevallen extra accountantskosten moeten maken.
'Frauderegeling leidt tot meer kosten en administratie'
Foto: ANP Photo

Het anti-fraudebeleid houdt in dat belastingontvangers hun toeslagen voortaan op één rekeningnummer gestort krijgen. Dat geldt onder andere voor de kinderopvang-, huur- en zorgtoeslag. Deze maatregel gaat in op 1 december aanstaande.

Uitzondering

Voor kinderopvangorganisaties is een uitzondering mogelijk gemaakt. Zij blijven de mogelijkheid houden om kinderopvangtoeslag van ouders direct op hun eigen rekening gestort te krijgen, om zo wanbetalingen te voorkomen. Maar is deze regeling niet correct vastgelegd bij de Belastingdienst, dan kan een kinderopvangorganisatie alsnog zelf opdraaien voor eventueel onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag.

Regeldruk verlagen

Het vastleggen van afspraken met de Belastingdienst is dus van groot belang. Veel kinderopvangondernemers klagen over de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt. Zo moet de Belastingdienst maandelijks een grote set aan gegevens ontvangen van de ouders. In een tijd dat het ministerie bezig is om de regeldruk in de kinderopvang te verlagen, valt dit bij veel kinderopvangondernemers verkeerd.

Accountantskosten

De administratiedruk is niet het enige dat minpunt aan de uitzonderingsregel. Ondernemers moeten rekening houden met extra accountantskosten, schrijft ook minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. Dit zal er mede toe bijdragen dat er nog maar weinig aanvragen bij de Belastingdienst zijn gedaan. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen laat via Twitter weten dat ze de extra regeldruk, die ze onlangs nog via een motie in de Kamer ter sprake bracht, door deze maatregel ‘gaat bekijken’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.