Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher: ‘Amsterdam op goede weg’

Hoewel Amsterdam op de B-lijst staat van gemeenten die het toezicht op de kinderopvang nog onvoldoende op orde hebben, is de hoofdstad wel op de goede weg. Dit zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher op Kamervragen van PVDA'er Keklik Yücel.
Asscher: 'Amsterdam op goede weg'
Foto: ANP Photo

Het enige probleem dat Amsterdam nog heeft, is dat er nog niet snel genoeg wordt gehandhaafd als een kinderopvanglocatie de zaken (herhaaldelijk) niet op orde heeft. De Inspectie van het Onderwijs laat weten dat als dit probleem is opgelost, Amsterdam van de B-lijst kan worden geschrapt.

Radicale omslag

Dat Amsterdam op de lijst met achterblijvende gemeenten staat, is verrassend te noemen. Juist Amsterdam heeft beloofd na de zedenzaak te werken aan een betere inspectie op de kinderopvang. Burgemeester Van der Laan beloofde zelfs een radicale omslag.

Strengere handhaving

Volgens minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher is Amsterdam zich ervan bewust dat er meer inspanningen van de gemeenten worden verwacht om het toezicht op de kinderopvang op orde te brengen.  Wethouder Pieter Hilhorst liet afgelopen dinsdag weten dat de gemeente eenvoudiger en strenger gaat handhaven.

Boete

Kinderdagverblijven die bij een volgende controle de zaken nog niet goed in orde hebben, riskeren een boete. Bij een niet aanwezige Verklaring Omtrent Gedrag loopt deze boete op tot 3000 euro. Als er geen oudercommissie aanwezig is, kost dit 1500 euro. Het ontbreken van een veiligheidsprotocol kan oplopen tot 8000 euro boete. In Amsterdam bleek ongeveer de helft van de kinderdagverblijven en bso’s de zaken niet op orde te hebben. In totaal gaat het om 350 opvanglocaties in de hoofdstad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.