Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arnhem breidt opvang peuters uit naar 12 uur

Marianne Velsink
De gemeente Arnhem trekt 800.000 euro uit per jaar om peuters vanaf twee jaar in plaats van zes, twaalf uur opvang op de peuterspeelzaal te geven. Dit moet ingaan vanaf 1 januari 2017.
Arnhem 12 uur opvang.jpg
Ouders kunnen voor de eerste zes uur kinderopvangtoeslag krijgen. - Foto: Thinkstock

Nog niet eerder kregen peuters in Nederland recht op zoveel uren opvang in de week. Het gemeentebestuur vindt dat kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar grote stappen in hun ontwikkeling maken. In die periode wordt ook duidelijk of een kind eventueel meer of minder aandacht behoeft. Het is dan van belang om die kinderen tijdig en goed in beeld te hebben.

Ontwikkelrecht

Ron König (D66) is enthousiast. Hij zegt dat Arnhem voorlopt op de plannen van minister Asscher om ontwikkelrecht voor peuters te regelen. ‘En het wordt met dit besluit mogelijk dat alle peuters in Arnhem zich al spelenderwijs kunnen voorbereiden op school.’

Alle peuters in Nederland krijgen recht op twee dagdelen opvang per week. Dit plan presenteerde minister Asscher al tijdens Prinsjesdag, maar nu heeft hij een overeenkomst met gemeenten om dit binnen 6 jaar te realiseren. Lees hier hoe dit eruit gaan zien

Financiering

Arnhemse kinderen tussen 2 en 5 jaar hadden al recht op zes uur peuteropvang per week in Arnhem. De gemeente heeft nu 800.000 euro uitgetrokken om zes uur extra per kind te financieren. Ouders kunnen voor de eerste zes uur kinderopvangtoeslag krijgen. Ouders met een laag inkomen krijgen daarnaast een gemeentelijke korting.

Spelenderwijs voorbereiden

Volgens de gemeente is het voor alle peuters belangrijk dat ze zich spelenderwijs kunnen voorbereiden op school. Op de peuterschool krijgen de kinderen voorschoolse taakjes en wordt hun ontwikkeling in de gaten gehouden.

Steeds meer gemeenten veranderen peuterspeelzaalwerk in peuteropvang, blijkt uit onderzoek van Bureau Buitenhek voor het ministerie van SZW. Voor eind 2016 is dit waarschijnlijk in meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten het geval. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.