Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Armoede leidt tot slechtere schoolprestaties

Kinderen die opgroeien in armoede, presteren daardoor slechter op school. Dit ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Kinderen in armoede blijken minder grijze hersencellen te hebben.
Armoede leidt tot slechtere schoolprestaties
Foto: ANP

Wetenschappers van de Universiteit van Wisconson-Madison gingen, onder leiding van onderzoeker Seth Pollak, aan de slag met MRI-scans van 398 kinderen en jong volwassenen. Zij waren tussen de 4 en 22 jaar oud. Gekeken werd naar hun sociale achtergrond en hun (leer)prestaties op school. De onderzoekers zagen een duidelijk verband.

In Nederland leven meer dan 600.000 kinderen in armoede. Zij lopen daardoor steeds meer risico op sociale uitsluiting. Lees meer >>

Armoedegrens

Hoe meer ouders verdienen, hoe meer grijze hersencellen kinderen hebben. Dat verklaart maar liefst 20 procent van de verschillen tussen schoolprestaties van kinderen, zagen de onderzoekers. Kinderen die onder de armoedegrens leven, bleken gemiddeld 8-10 procent minder grijze hersencellen te hebben. Kinderen van ouders die 100 – 150 procent van het minimuminkomen verdienen, hebben 3 tot 4 procent minder grijze hersencellen.

Schoolprestaties

Het is niet voor het eerst dat onderzoek het verband aantoont tussen armoede en schoolprestaties. Eerder onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat kinderen uit arme gezinnen 4-7 punten lager scoren op standaard tests dan kinderen uit rijkere gezinnen. Armoedebestrijding kan dus een prima middel zijn om schoolprestaties in Nederland nog verder te verbeteren.

Door de bezuinigingen haakten de laatste jaren juist ouders met een lager inkomen af in de kinderopvang. Lees hier meer over deze (zorgelijke) ontwikkeling >>

Maak jij je zorgen over het feit dat de kinderopvang steeds minder kinderen uit lagere inkomensgroepen opvangt? Wat moet er gebeuren om dit tij te keren, vind je? Reageer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.