Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anders organiseren: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Het project Anders organiseren van de PO-Raad viel precies in een tijd waarin anders organiseren de norm werd. Een periode die vraagt om het zoeken naar nieuwe invalshoeken en andere concepten. De PO-raad deelt de resultaten met deze handige interactieve samenvatting. Alle innovatievragen, artikelen, bijeenkomsten en toolkits bij elkaar. Klik op de pijlen om niets te missen!

Eén van de thema’s is bijvoorbeeld de inzet van onderwijsassistenten of leraarondersteuners om het onderwijs anders te organiseren. Maar ook het verbeteren van je eigen (onderwijs)baan door aan de slag te gaan met sleutelmogelijkheden zoals ruilen, verroosteren en specialiseren.

Versieren

Maar ook de meer luchtige suggesties zijn fijn, zoals ‘je taken versieren’: Soms zijn er taken waar iedereen maar weinig energie van krijgt. Probeer dan eens te kijken of je de context van de taak kunt veranderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lekkere muziek tijdens het schoonmaken; samen de administratie doen met iets lekkers bij de thee; wandelend overleggen in plaats van in een klaslokaal. 

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het nieuwe online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s. Voor een gratis abonnement, klik hier.

Inspiratie

De website van Samen Slimmer, onderdeel van de PO-raad, staat bol van handige interviews en inspiratie om te innoveren. Zoals het interview met Nienke Woldman, onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). Woldman en haar collega’s willen onderzoeken de vraag wat er binnen bestaande onderwijsteams gedaan kan worden om taken zo te organiseren dat je maximaal gebruik maakt van elkaars expertise, zonder in te leveren op de onderwijskwaliteit.

Hoe kun je door slimmer te verdelen meer halen uit ieders talenten? Bekijk snel deze handige toolkit van Samen Slimmer PO

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.